Dizolvarea Legiunii Arhanghelul Mihail și Gărzii de Fier |  partea a II a | 11 ianuarie 1931

Capitanul Corneliu Zelea-Codreanu la Gara de Nord la venirea lui Mota și Marin - februarie 1937 | Ziaristi Online

   11 ianuarie 1931 | Pentru a arăta măsura infamiei presei jidoveşti din acea vreme, este suficient ca din multiplele încercări făcute cu intenţia de a ridica în contra-ne opinia publică şi de a forţa condamnarea noastră, s redau următorul fals ordinar săvârşit de ziarul „Dimineaţa” şi apoi reprodus şi comentat de celelalte. Atrag atenţiunea că niciodată n-am conceput, scris şi iscălit un asemenea ordin. Nu-mi aparţine nici un cuvânt. El este pe de-antregul născocit de jidănime. Îl reproduc în întregime astfel cum a apărut cu comentariile ziarului dimineaţa: 

„UN DOCUMENT EDIFICATOR

    În legătură cu scopurile şi mijloacele uzitate de organizaţia Arhanghelul Mihail, suntem în măsură să publicăm un document senzaţional emanat de la legiunea din Iaşi. Este vorba de o circulară trimisă la Câmpulung şi Ludoşul Mare de către Legiunea Arhanghelul Mihail din capitala Moldovei:

Legiunea Arhanghelul Mihail Sediul Iaşi (Râpa Galbenă)

Căminul Cultural Creştin 245/930 ad circulandum

Copie Pentru răspunsuri adresaţi Corneliu Zelea Codreanu

Str. Florilor 20, Iaşi – prin cifru – Către Batalionul II Câmpulung Batalionul III Ludoşul de Mureş.

Avem onoare a vă aduce la cunoştinţă următoarele: Luând în considerare că autorităţile civile cât şi cele militare au slăbit în vigilenţa lor prin faptul că noi am intervenit pe lângă unele personagii suspuse – atât la Ministerul Internelor, cât şi din (e vorba de o altă autoritate înaltă N.R.) – trebuie ca să dublăm forţe mari de propagandă şi instigaţii abuzând de această ocazie, care nu suntem siguri că într-o bună zi din nou se va întoarce contra noastră. Prin urmare fără nici o ezitare şi pierdere de timp, veţi face următoarele:

1. Veţi întocmi tablouri de companii şi plutoane de toţi legionarii care au depus jurământul. Aceste tablouri le veţi înainta Legiunii până la 1 noiembrie cor. care se vor centraliza apoi pe regiuni.

2. Batalionul II. va convoca la Câmpulung pe principalii conducători: Robota, Popescu, Şerban, Despa, iar absolut în secret pe comisarul Nubert, Vatra Dornei şi pe şeful postului Poiana Stampii, Păduraru Gheorghe. Le veţi comunica că Legiunea a luat dispoziţiuni în schimbarea planului de lucru. De acum se va lucra prin conspiraţii absolut în secret, nu veţi mai ţine întruniri publice şi nici propagandă – veţi lua contact mutual cu toţi legionarii şefi de cuiburi – punându-le în vedere să menţină aceeaşi stare de revoltă între ţărănime. Lovitura decisivă se va da în toamna aceasta cu ocazia schimbării guvernului Mironescu.

3. Bat. III, veţi convoca pe dl. Profesor Matei, Moga Victor, Moga Tănase şi comandantul plutonului din Grindeni – din Urca, veţi chema doar pe comerciantul Moldovan. În secret se va chema serg.-instr. Jandarm Constantin, de la postul Ludoş – comunicându-le (ca la Bat. II).

4. De 2 ori pe săptămână veţi scoate tineretul legionar la exerciţii pe teren – (islaz) sau alte locuri – pregătindu-l şi explicându-i măreţul nostru scop, îmbărbărându-l.

5. Şeful marelui stat major pe lângă Bat. III va termina cât mai repede posibil cu lucrările ce a fost însărcinat verbal şi cu ord. secr. nr. 7/1930 în cazul că ecrazitul nu a fost îndeajuns veţi cere din nou persoanei cunoscute.

6. Prin corespondenţă veţi încunoştiinţa şi pe d. dr. Iosif Ghizdaru de la Sighişoara despre cele de mai sus, trimiţândui şi un raport detaliat asupra activităţii de la Ludoş – la Sighişoara va lua fiinţă Bat. IV sub conducerea d-lui dr. Ghizdaru.

7. Acest ordin îl veţi arde imediat după primire. Fiţi prudenţi, o armată de spioni jidani s-au pus în urmărirea acţiunii noastre – nu staţi de vorbă şi nu primiţi pe nimeni care nu are semnătura mea.

Sus inimile, trăiască Legiunea şi cu Dumnezeu înainte!

Iaşi. 7 octombrie 1930. Comand. Leg. (ss) Corneliu Zelea Codreanu Şeful stat Major şi secretar (ss) Gârneaţă.

Reiese clar din această circulară că legiunea Arhanghelul Mihail a pregătit acţiuni criminale apropiindu-şi pentru aceasta pe unii dintre funcţionarii publici. Deşi tardiv, autorităţile sunt deci datoare să identifice pe absolut toţi funcţionarii publici care s-au pus în serviciul criminalei acţiuni a legiunii Arhanghelul Mihail şi să aplice sancţiunile cele mai severe.”

Articol publicat inițial la datat de 17 iulie 2015

  • Corneliu Zelea Codreanu, Pentru legionari, Volumul I, Ediţia-a IX-a, Editura Scara, Bucureşti 1999, p. 302 – 304

Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns