Editorial | Andrei Popete Pătrașcu: De la Brâncuși la bolovani și graffiti

Într-un oraș care se mândrește cu moștenirea culturală remarcabilă a lui Constantin Brâncuși, pare că administrația locală este total dezinteresată de promovarea și conservarea operelor de referință ale acestui artist genial. Deși Târgu Jiu poate fi considerat sanctuarul brâncușian, lipsa de implicare și de viziune a Primăriei împiedică dezvoltarea unui proiect serios de promovare a patrimoniului cultural.

Este într-adevăr strigător la cer că primarul Târgu Jiului a făcut afirmații disprețuitoare la adresa operelor de artă ale lui Brâncuși, comparându-le cu niște bolovani. Această declarație caricaturală a unei figuri publice arată lipsa de respect față de valorile artistice, culturale și istorice ale comunității în care activează. Acest tip de atitudine denotă lipsă de sensibilitate și înțelegere a valorii de patrimoniu cultural.

Dar cine oare este bolovanul, în această situație dezolantă? Este clar că primarul și administrația locală trebuie să-și asume responsabilitatea și să își schimbe atitudinea față de promovarea și conservarea operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Destul cu văicăreala! Este nevoie de o abordare serioasă și profesionistă pentru a transforma Târgu Jiu într-o veritabilă destinație culturală, care să atragă turiști din întreaga lume.

În primul rând, Primăria ar trebui să investească în restaurarea și conservarea sculpturilor din cadrul Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu. În prezent, aceste opere de artă suferă degradări importante și necesită intervenții urgente pentru a fi protejate și puse în valoare. Un buget adecvat, gestionat eficient și transparent, ar putea rezolva această problemă.

În al doilea rând, Primăria ar trebui să promoveze operelor lui Brâncuși prin organizarea unor expoziții tematice și evenimente culturale relevante. De ce nu ar putea colabora cu muzee și galerii de artă prestigioase pentru a găzdui expoziții temporare cu lucrări semnificative semnate de Brâncuși? Nu festivaluri de așa zisă artă stradală, nu acțiuni culturale lipsite de anvergură cel puțin națională.

Pentru ca aceste idei să devină realitate, primarul și administrația locală trebuie să dovedească viziune, implicare și pasiune pentru cultura acestui oraș. Este inacceptabil ca autoritățile să nu fie capabile să pună în valoare moștenirea culturală a Târgu Jiului. Asta trebuie să înceteze! Oamenii merită să trăiască într-un oraș care promovează și respectă valorile culturale și artistice. Primarul și administrația locală au responsabilitatea de a asigura acest lucru. Încurajăm cetățenii să ceară schimbarea și să sprijine proiectele serioase de promovare a operelor de referință ale lui Constantin Brâncuși. Târgu Jiu are potențialul de a deveni un pol cultural de renume internațional, iar administrația trebuie să facă tot posibilul pentru așeza orașul pe harta circuitelor culturale și turistice!


  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.
  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns