Destinaţii turistice cu amprente de sacralitate
Destinaţiile turistice cu amprente de sacralitate au generat un turism religios care s-a practicat de secole şi este şi astăzi la fel de viu. Sacrul reuşeşte să atragă profanul cu forţa unui magnet, iar accentele de mister, ce adesea sălăşluiesc în locurile considerate sfinte, sunt o altă sursă de „chemare” a numeroşi vizitatori.
Fără să negăm sau să confirmăm sacralitatea acestor destinaţii turistice religioase, vă prezentăm în cele ce urmează câteva locuri peste care secolele au trecut lăsându-le însă aceeaşi putere de atracţie, aceeaşi graţie şi capacitate de a fascina.
Oraşul Sfânt (Ierusalim) aparţine mai multor entităţi religioase (creştină, musulmană, armeană şi evreiască) şi este o destinaţie turistică aleasă de credincioşii dornici să se simtă mai aproape de Dumnezeu. Pentru musulmani, evrei şi creştini, Ierusalimul înseamnă ceva diferit şi relaţionat cu propriile credinţe (leagănul civilizaţiei iudaice, răstignirea lui Iisus pe cruce sau locaţia în care divinul i s-a arătat profetului Mohomed).
Deşi Biserica Sfântului Mormânt sau impresionantul Dom al Stâncii sunt obiectivele turistice principale din Oraşul Sfânt, Zidul Plângerii este totuşi la fel de important, oamenii ajungând să îşi scrie rugăciuni şi dorinţe pe bileţele care, ulterior, sunt bine împăturite şi introduse prin fisurile apărute în acest zid. Mai bine de un milion de vizitatori practică acest obicei anual cu speranţa că ruga le va fi ascultată. De aceleaşi rugăciuni pline de fervoare are parte şi Biserica Sfântului Mormânt (cunoscută în lumea creştină şi drept Biserica Învierii) care a devenit cel mai notabil loc de pelerinaj pentru credincioşii de pe mapamond. Aici, oamenii îşi amintesc de minunile petrecute şi speră probabil ca Iisus să mai săvârşească astfel de minuni şi în vieţile celor ce se roagă în acest lăcaş de cult.
Mormântul Fecioarei din Guadalupe (Mexic) este o bazilică ce are milioane de vizitatori în fiecare an. Lăcaşul de cult a fost ridicat în apropierea dealului Tepeyac unde se spune că Fecioara din Guadalupe i s-a arătat Sfântului Juan Diego Cuauhtlatoatzin. Deşi viziunea a fost îndelung dezbătută şi au fost mulţi sceptici care au pus la îndoială apariţia divinităţii, Juan Diego a fost declarat sfânt în anul 2002. Credincioşii vin pentru rugăciune şi pentru a se simţi mai aproape de Fecioara din Guadalupe ale cărei binefaceri sunt cunoscute. Legenda ne spune că biserica a fost construită la dorinţa Sfintei Fecioare care i-a cerut lui Juan Diego acest lucru, iar el a împărtăşit asta episcopului. Dovadă spuselor sale stă tilma în care Maria şi-a imprimat chipul. Icoana a fost analizată de specialişti care nu au putut stabili originea culorilor, mai ales că acestea se refac în mod miraculos chiar şi după afectarea lor cu acid clorhidric. Analiza ochilor Fecioarei a relevat o nouă descoperire – reflecţia chipului lui Juan Diego.
Bunătatea şi căldura Mariei de la Guadalupe atrag şi astăzi oameni care îi închină divinității cele mai arzătoare rugi ale sufletului.
Rapa Nui sau insula polineziană cunoscută sub denumirea de Insula Paştelui este o destinaţie turistică sacră asupra căreia planează misterul. Statuile gigantice moai au fost ridicate de locuitorii insulei despre care nu se ştie cum au reuşit să care uriaşii de piatră pe o distanţă atât de mare. Un alt aspect asupra căruia merită să ne oprim este faptul că aceste statui reprezintă figuri umanoide cu capul foarte mare în raport cu restul corpului. Se crede că această insulă izolată, anexată statului Chile, ar reprezenta centrul pământului sau locul în care omul poate stabili o conexiune cu cerul. Alte credinţe ne vorbesc despre cultura vechilor indigeni care credeau în influenţa morţilor asupra traiului celor vii. Mai mult, cei decedaţi erau zeificaţi şi li se atribuiau statui uriaşe pentru a veghea asupra celor rămaşi pe pământ.
Mitologia ce însoţeşte Rapa Nui, numeroasele descoperiri, dar şi misterele neelucidate de pe această insulă atrag anual foarte mulţi turişti convinşi că în acest loc se vor regenera spiritual şi mental. Probabil că şi descoperirea ei în ziua de Paşte a contribuit la aura de misticism ce astăzi o înconjoară. Cei care au vizitat-o afirmă că este un loc special, fermecător, în care îţi vei dori să revii iar şi iar.
Hagia Sofia este o bijuterie arhitecturală bizantină decorată într-o manieră artistică şi totodată un important lăcaş de cult al creştinilor de pretutindeni. Construită în strălucitorul Constantinopol, clădirea este o dovadă de grandoare a creştinismului, dar şi de putere. Istoria tumultoasă de care a avut parte nu a reuşit să distrugă construcţia măreaţă, ba din contră, i s-au adus încă alte edificii împrejur. Astăzi, Catedrala Hagia Sofia este un simbol al Istanbulului care a transformat biserica gigantică într-un muzeu deschis credincioşilor din întreaga lume. Aceştia vin nu doar pentru rugăciune sau arhitectură, ci şi pentru curiozităţile miraculoase din interiorul edificiului sacru. Cetatea Înţelepciunii lui Dumnezeu este una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice religioase, un loc în care oamenii spun că se poate simţi harul divin, pacea, armonia, echilibrul.
Templul Mahabodhi este un loc sacru pentru budiştii de pe mapamond şi se află localizat în India, mai precis în Bodhgaya. Importanţa acestui templu derivă din sacralitatea sa – aici se consideră că Buddha a atins iluminarea divină, a avut loc marea lui trezire. Templul despre care se crede că datează din secolul V adăposteşte o statuie imensă a lui Buddha, suflată cu aur. Anual, pelerini budişti, dar şi oameni aparținând altor religii vizitează acest loc considerat sacru pentru liniştea interioară pe care o oferă. Parcul de meditaţii, construit lângă templu, este mai mereu populat şi se crede că aici se poate atinge o iluminare superioară, locul fiind unul special, cu accente mistice. Se păstrează până şi un descendent al arborelui Bodhi – cel sub care se spune că Buddha însuşi a meditat.
De-a lungul istoriei, civilizaţiile de pe tot globul au acordat o importanţă deosebită locurilor sacre. Încărcate de legende şi de spiritualitate, aceste locaţii au jucat roluri cheie în multiple culturi şi religii. Există locuri sacre pe care se spune că trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă pentru a te transforma din punct de vedere spiritual, iar aceste destinaţii turistice cu amprente de sacralitate sunt doar câteva dintr-o lungă listă de obiective de vizitat.
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet