R3Media

Puterea minții și arta revenirii (metoda Djokovic)

Mihail Neamțu, 30.01.2023

L-am văzut cu toții pe Novak Djokovic, un mare campion dintr-o țară mică, dominându-și adversarii și stăpânind nu doar pământul cu iarbă de la Wimbledon, ci orice teren de tenis. Relaxat, concentrat, încordat, vesel, asudat, frustrat, zâmbitor sau victorios, acest super-star și-a dat bătăliile cu propriul sine, înainte de a-și înfrânge competitorii.

Spectaculoasă și unică este revenirea la Australian Open. În cuvintele lui Florentin Țuca, Novac Djokovic a cucerit multe trofee la viața lui, însă cel mai valoros și mai strălucitor este ultimul: inimile a milioane de oameni.

Este trofeul câștigat într-o finală crâncenă și epuizantă, dramatică și spectaculoasă deopotrivă, în care el a învins nu rivalii care l-au provocat o carieră-ntreagă, ci balaurul cu șapte capete care a urmărit să-l deposedeze de atuurile lui cele mai prețioase: amintirile personale, demnitatea, libertatea, curajul și principiile de viață.

Generos în momentele de triumf și smerit în clipele de grea încercare, Djokovic este un model de perseverență și curaj pentru milioane de tineri ai planetei. Familist convins, tată grijuliu, poliglot talentat, credincios ortodox, purtând cu discreție, dar fără rușine, o cruce de lemn la gât, Nole a ales din fragedă pruncie să-și înalțe visul copilăriei pe aripile unei devoțiuni secrete.

Succesul nu l-a transformat într-o vedetă infatuată. Dimpotrivă. Toți apropiații îl știu ca pe o voce liberă, care știe că demnitatea are un preț: curajul. Va rămâne cunoscut în istoria sportului ca Nole cel Mare. (…) – integral pe: mihailneamtu.substack.com.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns