Gorjule, Mândrule! Legământul

La data de 5 iunie 1936, cei 42 de absolvenți ai Școlii Normale de Băieți „Spiru Haret” din Târgu Jiu (vezi foto, așa cum apărea în legământ), semnau un document cu o încărcătură deosebită peste veac, cel puțin pentru cei care se mai hrănesc cu arta lecturii (!). Era vorba despre un legământ de onoare prin care își promiteau să se reîntâlnească peste un deceniu, adică în vara anului 1946.

Oare câți dintre ei anticipau că își vor pierde eroic viața în al Doilea Război Mondial? Greu de prezis. Câți s-au gândit că va dispărea România Mare (1940) sau că România se va confrunta cu tăvălugul sovietic, imediat după 23 august 1944? Și mai greu…

Dar iată conținutul exact al acestui legământ, un exemplu de patriotism local asupra căruia nu știm cât se mai insistă în zilele noastre: „noi elevii clasei a VIII-a din Șc. Normală de băeți Sp. Haret Tg.-Jiu, promoția 1936, ne legăm în fața lui Dumnezeu, a profesorilor noștri și a conștiinței noastre, să ne întrunim în anul 1946, pentru păstrarea legăturii sufletești câștigată în zilele trăite împreună și pentru solidaritatea conștiinței de îndrumători a tinerelor generații. Așa să ne ajute Dumnezeu”.

Pe lângă semnăturile celor 42 de absolvenți, pe coloana din dreapta, mai apar și semnăturile directorului C. Michăilescu și a altor profesori și institutori, între care am recunoscut doar pe diaconul C.V. Dănău.

Gabriel Sarcină

PS – la 23 iunie 1946, s-au prezentat trei profesori și cinci dintre foștii absolvenți ai promoției 1936 de la Școală Normală târgujiană!


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns