Gorjule, Mândrule! Wow, un Bonaparte la Tismana

Foto: magazincritic.ro

O știre de pe parcursul anului 1928, preluată de noi din revista „Arhivele Olteniei”, ne deconspira, hodoronc-tronc, prezența unui Bonaparte la Tismana, în județul Gorj. Pare neverosimil, nu? Măcar la prima vedere!

Numai că istoricii trebuie să stea liniștiți, nu era vorba despre legendarul împărat Napoleon Bonaparte, nici chiar Napoleon al III-lea, nepotul acestuia. În cazul de față erau implicate două exemplare din specia „Sciurus vulgaris italicus Bonaparte”, așa cum în limbaj științific erau/sunt denumite veverițele prin mai toate cărțile de specialitate.

Dar iată cum se pronunța șeful Ocolului Silvic Tismana, ing. V.A. Ionescu, pe această temă încă din 30 ianuarie 1928: „descoperirea acestei varietăți la Tismana este unul din faptele zoogeografice cele mai interesante, marcând cel mai nordic punct precis cunoscut în România al repartiției acestei veverițe meridionale”.

Cele două exemplare bonapartiste (!), mascul și femelă, fuseseră „împușcate într-o pădure de castani de pe Muntele Cioclovina, la 640 m altitudine, deci la o altitudine destul de mică, tot ca și în Italia”. Mai apoi au fost expediate Laboratorului de Zoologie din București pentru a fi cercetate mai în amănunt.

Gabriel Sarcină


  • Suntem cenzurați online, pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns