O gafă ateistă la adresa unui omagiat
Am considerat remaracabil concertul omagial dedicat lui Giacomo Puccini (22 undrea 1858-Lucca, Italia – †29 brumar 1924, Bruxelles) organizat la Sala Radio din capitală pe 23 făurar 2024. Înregistrarea și transmiterea directă au fost pe măsura personalității cunoscutului compozitor italian.
Familia în care s-a născut era dedicată muzicii: stră-străbunicul lui, botezat tot Giacomo, a fost „maestro di cappella al Catedrale di San Martino“ din Lucca, succedat de fiul său, Antonio Puccini, apoi de fiul lui Antonio, Domenico, iar acesta de fiul său, Michele, cel care va fi tatăl compozitorului. Toți au compus muzică sacră. Timp de 124 de ani familia Puccini a deținut onoranta funcție și doar vîrsta de șase ani la moartea tatălui său l-a împiedicat să ducă tradiția mai departe. Copilul era membru al corului de băieți, va studia apoi la seminarul San Michele din Lucca ajungînd organist suplinitor, iar la 21 de ani, urmînd Conservatorul din Milano, va elabora „Messa di gloria“, compoziție pentru cor pe textul tradițional al liturghiei catolice.
Toate acestea probabil Arabela Ionescu, prezentatoarea de la „România muzical“, le va fi citit cîndva, fără a înțelege însă ceva esențial: un catolic ca Giacomo Puccini și, în general, ca orice creștin nu „trece în neființă“ – cum s-a exprimat ea în cinci rînduri în intervențiile de la microfon de-a lungul transmisiei – ci a trecut la Domnul Iisus Hristos, ori la cele veșnice. Chiar dacă n-o fi dobîndit pînă acum o cultură elementară creștinească, să nu fi auzit despre nenumăratele studii științifice făcute pe tema morții care au evidențiat limpede că sufletul trece la o altfel de existență, superioară?
Cer iertare marelui compozitor Giacomo Puccini pentru impardonabila gafă comisă din ignoranță de conaționala mea și mă rog pentru luminarea minții ei, după voia lui Dumnezeu.
București, 23 făurar 2024
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet