Ziua Internațională a Bijuteriilor – o poveste cu sclipiri de diamant

Sursa foto: Pixabay

O formă de artă a omenirii, bijuteriile au reprezentat, de-a lungul timpului, o bucată importantă a culturii umane. Purtate atât ca podoabe, cât și ca amulete sau obiecte de rit, bijuteriile nu doar au supraviețuit negurii vremii, ci au cunoscut o evoluție uimitoare, ajungând, iată, să aibă propria lor zi internațională. Data de 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor la nivel internațional și reprezintă o ocazie de a pune în lumina reflectoarelor bijuteriile deja avute sau, bineînțeles, de a achiziționa unele noi.

Puțină istorie…

Bijuteriile făcute din scoici, piatră și oase datează încă din timpuri preistorice. Cel mai probabil, în acea perioadă, erau confecționate și purtate ca formă de protecție împotriva a ceea ce era considerat rău sau periculos pentru oameni, dar și ca un semn al statutului unui individ.

În lumea antică, descoperirea modului de prelucrare a metalelor a reprezentat o etapă importantă în dezvoltarea artei bijuteriilor. Odată cu trecerea timpului, tehnicile de prelucrare a metalelor au devenit mai sofisticate și, implicit, decorarea și formele mai complicate. Bijuteriile Egiptului, Greciei și Romei din perioada antică au reprezentat surse de inspirație pentru creatorii de bijuterii și încă sunt „muze” în lumea bijutierilor.

Dacă aruncăm o privire în secolul al XIX-lea, putem afirma că acesta a fost o perioadă de schimbări industriale și sociale uriașe, dar designul de bijuterii s-a concentrat adesea pe trecut. În primele decenii, stilurile clasice au fost populare, evocând gloriile Greciei și Romei antice. Acest interes pentru antichități a fost stimulat și de proaspete descoperiri arheologice. Aurarii au încercat să reînvie tehnicile antice și au realizat bijuterii care imitau sau erau în stilul bijuteriilor descoperite de arheologi. Totodată, motivele florale și/sau minerale au fost intens utilizate.

Ulterior, stilul Art Nouveau a provocat o schimbare dramatică în designul bijuteriilor, atingând apogeul în jurul anului 1900, când a triumfat la Expoziția Internațională de la Paris. Adepții săi au creat piese sinuoase, organice, departe de motivele florale ale generațiilor anterioare, senzuale și cu accente de erotism.

Inovația în crearea de bijuterii duce la stilul Art Deco (1930-1950) căruia îi este caracteristică aglomerarea de pietre prețioase.

Începând cu 1960, granițele bijuteriilor au fost continuu redefinite. Dacă în trecut accentul cade pe metale prețioase (aur, platină, argint), contemporanitatea aduce în lumina reflectoarelor materiale plastice, materiale textile și chiar hârtie. Tradiționalul este cumva răsturnat, iar bijuteriile rămân o artă, dar una ce poate fi abordată și purtată de orice individ, indiferent de rang sau statut.

Cu o puternică simbolistică (bani, modă, bogăție și opulență, statut social, exprimare de sine, securitate, religie, atracție, diverse ritualuri, elemente funcționale, moșteniri, relații, protecție etc.), bijuteriile sunt celebrate anual, în data de 13 martie, la nivel mondial. Indiferent de semnificația pe care fiecare o atribuie bijuteriilor, în mod cert, această zi este pentru a le lăsa să strălucească și să-și spună povestea.

MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo – Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns