Omul care voia să fie fericit – Laurent Gounelle
Conform DEX-ului, fericirea este „o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. Și, după această deplinătate, dusă la intensitate maximă, a alegat și aleargă încă omul, părând adesea, că toată goana asta nebună este în zadar.
Ridicată în slăvi, cântată, povestită, urcată pe un piedestal prea înalt pentru a fi atinsă de toți muritorii de rând, fericirea a fost totodată blamată, considerată utopie sau răstignită fără milă de sufletele pe care, cu indiferență, le-a ocolit.
În zilele noastre auzim tot mai des că fericirea se naște din lucruri simple – fix acele lucruri pe care natura umană tinde să le ignore sau să le complice până în punctul în care ițele sunt atât de înnodate, încât nici cele mai dibace degete nu le-ar mai putea descurca. Și, totuși, omul vrea să fie fericit, orice ar însemna și presupune această fericire.
Un astfel de om întâlnim și în cartea lui Laurent Gounelle, iar personajul creionat de autor este arhetipul omului zilelor noastre, care se mulțumește cu puțin, temându-se să iasă din zona de confort, să riște sau să vadă dincolo de aparențe. Și protagonistul însă își dorește să fie fericit.
O vacanță în Bali are darul de a-i schimba perspectiva asupra vieții unui profesor. Mânat de o dorință inexplicabilă, acesta se hotărăște să-i treacă pragul vindecătorului Samtyang, a cărui reputație îl farmecă. Fiecare întâlnire cu bătrânul înțelept îi va descoperi noi și noi sensuri ale vieții, conducându-l pas cu pas către fericire.
„Omul care voia să fie fericit” este una dintre cărțile menite să-i ofere cititorului o stare de bine, alături de sfaturi prețioase care pot schimba viziunea despre viață.
„Doar atunci când ne folosim la maximum talentele sau competențele și când trecem cu bine peste noi și noi provocări ne simțim cu adevărat fericiți.”
Scopul fiecărui om este fericirea. Cu toate acestea, fericirea nu arată la fel pentru fiecare individ. Tu ți-ai stabilit ce înseamnă fericirea pentru tine? Sau doar afirmi că ți-o dorești?
Ascultându-l pe Samtyang și privind către personajul masculin central, învățăm… învățăm cum să fim fericiți, cum să ne împlinim visurile, cum să trăim fără a ne autolimita. Laurent Gounelle ne oferă o carte de dezvoltare personală sub forma unui roman pe care îți va fi imposibil să nu-l îndrăgești. Vei avea parte de învățături, dar și de o doză de optimism care îți va crește încrederea în forțele proprii.
„Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort și timp.” – Dalai Lama
Cuvintele, calmitatea de nezdruncinat, felul în care Samtyang își relevă înțelepciunea ne amintesc de învățăturile lui Dalai Lama. Într-o manieră simplă, dar totodată eficace, bătrânul îl pune pe bărbatul care-i trecuse pragul, în situații diverse care îl fac pe acesta să se autoanalizeze, să abandoneze vechile norme și constrângeri care, pe parcursul timpului, i-au limitat fericirea.
Folosindu-se de exemple, de dialog, dar și de câteva sarcini și teste oarecum bizare la prima vedere, vindecătorul îi demonstrează pas cu pas profesorului că atingerea fericirii e un proces mai simplu decât și-ar fi putut imagina.
Samtyang reușește să creeze în jurul lui senzația nu doar de înțelepciune atemporală, ci și aceea de siguranță, liniște, pace lăuntrică.
„Nu mesajul este cel care poate supăra, ci felul în care este formulat și transmis.”
În săptămâna pe care profesorul o petrece învățând lecții de viață importante de la bătrânul înțelept, avem în față o adevărată provocare pe care autorul ne-o lansează în mod indirect: înțelegerea sinelui propriu și totodată identificarea a ceea ce ne dorim cu adevărat.
Care este importanța majoră a celor mai banale alegeri? Cât cântărește influența celor din jurul tău în realizarea planurilor și obiectivelor proprii? Care sunt adevăratele obstacole care stau în calea fericirii tale și cum le poți depăși?
„… dacă iubim oamenii doar când se comportă conform idealurilor și normelor noastre, asta nu-i iubire.”
Prin intermediul vindecătorului local și folosindu-se de un limbaj simplu, autorul răspunde acestor întrebări, oferindu-ne o stare mentală pozitivă. Mai mult decât un roman ușor de parcurs, „Omul care voia să fie fericit”, de Laurent Gounelle, este un manual de dezvoltare personală pe înțelesul oricui.
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo – Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet