ISTORIA ARESTATĂ. Tinerimea Română şi adunarea anticomunistă de la 25 martie 1930.

Foto: Buciumul

Constat în aceste zile un dispreţ total pentru adevărul istoric. Memoria ne este amputată de legi orwelliene şi de autocenzura ce decurge din noua religie a corectitudinii politice. Atunci când anumite personalităţi sau evenimente din istoria noastră recentă nu sunt împroşcate cu noroi, sunt – în cel mai bun caz – ţinute în uitare. În calea acestei uitări – devoratoare pentru temelia identitară a unei naţiuni – am creat această rubrică: ISTORIA ARESTATĂ. Florin Dobrescu

Nu departe de biserica Sfântul Ilie Gorgani şi la un pas de cheiul Dâmboviţei, la intersecţia străzilor Gutenberg şi Schitul Măgureanu, se înalţă impunător un edificiu care atrage atenţia prin grandoarea şi arhitectura sa deosebită. Este Palatul Societăţii Tinerimea Română, construit între 1924 şi 1927, pe un teren oferit de Primăria Capitalei.

Astăzi, aproape nimeni nu-şi mai aminteşte că, la 25 martie 1930, în sala de festivităţi a acestui imobil, Corneliu Zelea Codreanu organiza o mare adunare publică prin care intenţiona să tragă un semnal de alarmă împotriva pericolului comunismului. Memoria celor care au participat a reţinut această manifestare ca una dintre cele mai impunătoare dintre acţiunile organizate de liderul legionar.

Palatul Tinerimea Română, vedere de pe Splaiul Independenţei. Sursa; Google Maps

Trebuie să arătăm că această adunare publică era organizată pe fondul stării de spirit pe care o crease marşul de propagandă al Legiunii Arhanghelul Mihail, organizat de Corneliu Codreanu la Cahul, în Basarabia, la sfârşitul lunii ianuarie a aceluiaşi an. Ne aflam în plină criză economică, efectele acesteia resimţindu-se în acei ani, cu o intensitate acută, şi în România, afectând în special muncitorii şi funcţionarii statului. Pe fondul mizeriei şi privaţiunilor generate de recesiunea economică şi măsurile dure de austeritate luate de guvern, propaganda subversivă comunistă câştiga teren, iar Basarabia era principalul focar de răspândire a acestui flagel ideologic, în mare parte şi ca urmare a militantismului bolşevic larg

Localizarea Palatului Tinerimea Română (săgeata). Sursa: Google Maps.

răspândit în comunităţile evreieşti din această regiune. Arhivele Siguranţei române din perioada interbelică atestă cu prisosinţă recrudescenţa implicării tineretului evreiesc din Basarabia în propaganda şi acţiunile subversive antistatale de tip comunist.

Tinerimea Română în anii 1930

Manifestarea anticomunistă de la 25 martie 1930 a fost urmată, la scurt timp, pe 12 aprilie, de iniţiativa lui Corneliu Codreanu de a convoca mai multe grupări politice şi civice de tineret, în scopul creării unei structuri sub egida căreia să se desfăşoare ofensiva anticomunistă. Orgoliile mărunte şi suspiciunile reciproce au făcut ca această coeziune de forţe să eşueze, iar titulatura Garda de Fier – prevăzută de Corneliu Codreanu – s-a rezumat să rămână doar partidului politic prin care aveau să se manifeste legionarii.

Nu va exista pe zidurile Palatului Tinerimea Română, probabil niciodată, o placă memorială care să amintească de această primă mare manifestaţie anticomunistă, dintr-o perioadă în care prea puţini realizau dimensiunile ameninţării comuniste, ocupându-se cu mărunte jocuri şi intrigi politicianiste. Terorismul cultural întreţinut de legislaţia actuală nu va permite aşa ceva, cum nici corectitudinea politică nu o va admite… Dar măcar memoria orală a bucureştenilor să păstreze această amintire din istoria recentă a Capitalei nostre.

Florin Dobrescu


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns