Pe 21 aprilie 1689 un mare incendiu cuprinde Biserica Neagră din Brașov, distrugând acoperișul și mobilierul din interior
Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, distrusă în marea invazie tătara din 1241. Construcția actuală a început în anul 1383, când Brașovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală și economică puternică, fiind cel mai însemnat oraș comercial și industrial la granița Transilvaniei cu Țara Românească. Invazia turcilor din 1421 a întrerupt lucrările de construcție a bisericii, orașul fiind nevoit să se concentreze asupra fortificațiilor, dar au fost continuate mai târziu după un plan mult simplificat.
Din cauza unui cutremur de proporții în 1471, turnul sudic nu a fost construit până la înălţimea intenționata. Anul 1477 poate fi considerat anul încheierii lucrărilor de construcție a bisericii, în 1499 se menţionează o orgă nouă, iar mai târziu s-au mai efectuat lucrări la turn prin care i s-au adăugat un ceas și clopote în 1514. Biserica, inițial romano-catolică a primit hramul Sfânta Maria (Marienkirche), fapt dovedit și astăzi de frescă Mariei, aflată în hala porții sudice.
Amvonul (1696): Predecesorul acestuia s-a pierdut în marele incendiu. Maistrul măcelar Laurenz Bomches a susținut ridicarea celui nou, iar monograma lui se afla pe coroana ornamentală, pe una dintre laturile-oglinda ale amvonului.
Portalurile gotice (1477): Pe aripile portalului sudic, decorate cu motive vegetale gotice, este inscripționat anul 1477 alături de personaje fantastice. Dacă aceasta este dată acceptată a lucrării atunci cele cinci portaluri sunt – alături de cristelnița – un alt element original al bisericii, care a supraviețuit incendiului din 1689. Mai multe pe: wikipedia.org
Lecția de istorie – 21 aprilie:
Incendiul care a distrus Biserica Neagră din Brașov. În după amiaza zilei de 21 aprilie 1689 izbucnește în Brașov, pe Ulița Funierilor un violent incendiu, care întețit de un vânt puternic, va cuprinde în câteva zeci de minute, întreaga parte a Brașovului dinspre Tâmpa. Chiar și clădiri izolate precum Biserica Neagră au fost atinse de incendiu, astfel că, în scurtă vreme, acoperișul bisericii s-a prăbușit, vitraliile s-au spart, orga și clopotele s-au topit, iar altarul și toate bunurile dinăuntru lăcașului de cult au fost arse. Așa a fost distrusă vestita bibliotecă a lui Johannes Honterus, plină cu incunabule și manuscrise vechi de o mare importanța pentru cultura românească. După incendiu s-au numărat circa 300 de victime, iar pagubele materiale au fost imposibil de evaluat, deoarece aproape întreg orașul a fost distrus, puterea economică a acestuia fiind redusă la zero. Ani la rând, Brașovul a rămas o ruină înnegrită de fum și de atunci Biserica Sf. Maria se mai numește și Biserica Neagră, datorită culorii zidurilor arse în acel incendiu. După devastatorul incendiu în care Biserica Neagră a fost parțial distrusă, a urmat o perioadă de reconstrucție de zeci de ani, timp în care a fost extins acoperișul clădirii și a fost renovat interiorul care și-a pierdut astfel influențele gotice, căpătând astfel o înfățișare barocă. Pentru refacerea Bisericii au fost aduși meșteri din străinătate, care au făcut ca astăzi în Biserica Neagră să existe cea mai mare şi funcțională orgă din sud-estul Europei, o orgă ce are 3993 tuburi şi 76 de registre de tonalitate. De asemenea, în turnul bisericii se află trei clopote de mari dimensiuni, cel mai masiv cântărind 6.300 kilograme, fiind cel mai mare din România și unul din cele mai mari din Europa. (Lecția de istorie)
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează