La 23 aprilie 1400 începea domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova

Alexandru cel Bun - Alexandr Dobre (Cel Bun)

La 23 aprilie 1400 începea domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova. Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I, a fost domnitorul Moldovei între anii 1400 – 1432, urmându-i la tron lui Iuga Ologul, cel care a fost îndepărtat de pe tronul Moldovei chiar de către Mircea cel Bătrân.

În timpul lui Alexandru cel Bun, organizarea politică, administrativă şi ecleziastica a Moldovei cunosc o dezvoltare fără precedent până la acea dată, potrivit celor scrise de către cronicarul moldovean Grigore Ureche. Sub domnia lui Alexandru cel Bună a înflorit comerţul, s-au îmbunătăţit foarte mult relaţiile dintre principatul Moldovei şi Regatul Poloniei, a fost obţinută recunoaşterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de la Constantinopol.

Pe perioada lungii sale domenii, supuşii săi au avut parte de pace, în special datorită unei politici externe deosebit de abile din partea domnului Moldovei, acesta reuşind cu succes să menţină constant un echilibru între relaţiile cu marile puteri ale vremii din această regiune a Europei.

La 23 aprilie 1400 începea domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova

Dintre domnitorii moldoveni, Alexandru cel Bun este primul dintre aceştia care a avut primele confruntări în 1420 cu invazia otomană a Europei, reuşind să apere cu succes cetăţile Chilia şi Cetatea Alba asediate de către turci.

Cu toate că Polonia şi Ungaria semnaseră în 1412 la Lublau un acord prin care îşi împărţeau sferele de influenţă asupra unor teritorii româneşti, Alexandru cel Bun a dus o politică externă strălucită, menţinând mereu un echilibru în relaţiile cu aceste două regate.

Acordul de la Lublau nu a apucat să fie niciodată pus în practică, pentru că Alexandru cel Bun şi-a onorat toate obligaţiile luate faţă de suveranul Poloniei, acordându-i acestuia sprijin militar în două rânduri, la Grünwald şi Marienburg, împotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni.(Preluare: Glasul.info)


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns