De unde vine Iepurașul de Paște?

Sursă foto: Pixabay

Relaționat intens cu SUA, Iepurașul de Paște este pe cale să devină un simbol multicultural, adoptat și îndrăgit mai ales de cei mici. Cu toate acestea, istoria acestui îndrăgit personaj nu a pornit din America, iar simbolistica sa este una vastă.

În tradițiile populare din Anglia și Germania, figura iepurelui este legată în mod specific de Paște cu multe secole în urmă. Relatări din anii 1600, din Germania, descriu copii care vânează ouă ascunse de iepurele de Paște, la fel ca în Statele Unite de astăzi. Mai mult, chiar imigranții germani ar fi adus această tradiție pe teritoriul american, prin 1700, iar obiceiul a cunoscut atât modificări cât și o largă răspândire.

Iepurele de Paște are însă origini mult mai înaintate, chiar în tradiția păgână, în sărbătoarea lui Eostre – o zeiță a fertilității al cărei animal era un iepuraș ce simbolizează în mod tradițional fertilitatea.

Importanța iepurașului nu poate fi trecută cu vederea, mai ales că, în 1530, Tizian pictează Madona cu iepurele, o operă de artă în ulei înfățișând-o pe Fecioara Maria cu mâna pe un iepure alb.

Mai târziu, în 1682, fizicianul Georg Franck von Franckenau descrie copiii din zona Heidelberg care vânează „ouă de iepure” în grădinile cu plante medicinale. Este prima descriere cunoscută a unei vânători de ouă de Paște.

Abia în 1800, Johann Conrad Gilbert, un artist german din Pennsylvania, pictează un iepure de Paște, iar aceasta este prima reprezentare personajului cunoscută în America.

Odată cu sosirea în America, Iepurașul de Paște a căpătat și notorietate, originile sale fiind îndelung speculate. Folcloristul german K. A. Oberle  explică prin secolul XIX că tradiția iepurilor de Paște ar putea proveni dintr-un mit despre o zeiță păgână care transformă o pasăre într-un iepure. Nu există însă nicio dovadă a existenței unui asemenea mit.

Secolul XX îi aduce și mai multă celebritate tradiției pe teritoriul american și, în acest sens, sunt compuse cântece, sunt organizate parade și confecționate diverse jucării reprezentative pentru iepurașul cu ouă de Paște. Modificările tradiției și personajului în sine au fost adoptate ulterior și în Europa, în Marea Britanie și în Germania.

În zilele noastre, Iepurașul de Paște nu doar că ascunde ouă colorate, dar aduce și cadouri dulci pentru copii. Totodată este una dintre decorațiunile sărbătorilor pascale, un protagonist distractiv al acestei perioade și este așteptat cu nerăbdare de cei mici.

MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo – Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns