Jurnalul lui Ionel N. Popescu din PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Document nr. 39/ 9 mai 1917
[1917, Mai 09, f. loc.](1):
Copie
Jurnalul lui Ionel N. Popescu găsit asupra mortului la 21/22 Iunie [1917] la Rogojelu
- Semnătura lui Ionel N. Popescu. 2-6. Însemnări de pe front.
- Toți răniții din Severin au fost evacuați noaptea fără ca să știe cineva direcția. Se vorbește că populația se miră foarte
7-8. În Raci au rămas numai 3 unguri. Sibiul este ocupat de 14 zile – la 9 mai spus de tata
- aflat de la Dl. N. Lupulescu în Târgu
- La Vădeni se sapă tranșee și tot acolo sunt concentrate și Din Severin se spune că trenul nu mai poate merge fiindcă frontul Orșova se apropie tot mai mult.
- Din vieața de La 16 mai am fost la Bolboși unde am luat un ofițer Ungur de- ghizat ca călugăr (l-am luat în suflet într-o pădure). La 23 mai am stat la pândă după 3 nemți și după Ghica Scântee pe dealu Larga.
9-10. Am stat de dimineață până …
Pe dos. companie 4. Plutonier Major […](2) comunicate (format de carte poștală de campanie). 28 Mai 1917 ora 1 a.m. Astăzi am șapirografiat împreună cu sublocotenentul Popescu 100 manifeste către Primari, soldați și țărani, să vedem ce semne are să aibă.
Comunicat oficial. Trăstioara – 27 Mai 1917. Astăzi la ora două ne-am sculat de la masă auzind tropote de cai, veneau 32 de ulani. Numaidecât am luat armele și am tras. Norocul a fost de partea noastră.
Pierderile dușmanilor au fost mari incomparativ cu numărul nostru de patru oameni. Dușmanul a pierdut 8 oameni și 7 cai. Alte patru automobile cu soldați așteptau la […](3) ca să ne atace, dar când au văzut aceste mari pierderi au luat-o la fugă îndărăt.
Miercuri 31 mai 1917. Astăzi au venit 500 de soldați (2 companii) ca să ne caute pe noi patru oameni, au căutat toată pădurea în timp ce au împrejurat-o și în timp ce trăgeau în aer. Noi am avut […](4) în timpul când ei au avut trei morți și 6 grav răniți dar nu au găsit nimic. Ei au venit cu 2 tunuri mici de munte, 4 mitraliere, 4 automobile, 11 căruțe și cai. Noi nu am avut nici o pierdere.
Comunicat din 3 Iunie 1917, Runcurelu. Primarul acestei comune Gheorghe Mârsu a venit cu 20 oameni din sat și 3 nemți să ne piardă, dar noi am aflat la timp și le-am jucat o farsă nostimă. Pierderile dușmanului nu sunt încă stabilite – și un plutonier – noi am căpătat mai mult material de război. Suma: 9 morți și doi grav răniți.
Trăstioara ora 8 sara. Ne-am dus la primărie și le-am dat oamenilor untul îndărăt. Când au venit nemții ne-au găsit la masă. Ne-am sculat și i-am urmărit 3 Km. Aveam locul de culcare pe piscul Roșu (Drăgotești – Trăstioara) pe paturi fân. Împreună cu unguri din Trăstioara a fost și sergentul Smeu din Bolboși.
- Am comunicat și D-lui notar Gheorghe Bunoiu din Broșteni cu locuința în Căzănești. 3 iunie 1917, am aflat că popa Cerbăianu și prizonierul Rimescu din Horăști a denunțat pe
Dl. Cernăianu la nemți că adăpostește prizonieri. Când nemții au auzit aceasta, au fost neîndu- plecați căci au știut de cele trei atacuri ale noastre de la Trăstioara, așa că au ridicat de acasă pe Dl. Cernăianu împreună cu soția și cele două fiice ale sale.
- Runcurelu 3 Iunie Astăzi am avut un atac cu trei nemți care …
- Popescu cu faptele tale – dar i-am răspuns în urma acestor 5 atacuri au plecat nemții de la Târgu Jiu la Severin lăsând acest oraș părăsit.
- În atacu de la 3 Iunie am tras asupra primarului din Runcurelu, Mârșu (?) s-a dat jos de pe cal și a început să se dea dracului dacă mai caută
- Am auzit că nemți au dat ordin la Dragotești și Trăstioara ca să ne prindă iar de nu să plătească 000 lei, cu alte cuvinte prețul pentru noi 3 oameni este de 30.000 lei.
- Comunicat de 4 Pe tot frontul liniște. Cartierul general. Se spune că plecăm. 5 Iunie Piscut – Săpunari (Stejărei) liniște.
6 Iunie Pinoasa situație neschimbată.
- 7 Iunie – Am auzit că dușmanul a dat 30.000 lei ca să ne prindă, suntem 3 oameni. Aici liniște.
8 Iunie. Timișani1 liniște (șters).
- Temișan 8 Alăturat una carte de vizită de la Fănică Breheneru – normalist Menți din Dos, Mehedinți.
Ausweis
Ion Ionică, locuitor din această comună, este autorizat a se duce la Târgu Jiu și comuna Bârsești2 pentru mai multe afaceri, în lipsa unui Personal ausweis se dă acest ausweis. 14 mai 1917.
Ștampilă Semnat Primar
Com. Bolboși P. Vâlceanu
Notar, Brăescu Văzut de noi, Șef de secție
Viza patrulei ungurești din com. Raci
Traducătoare Scriitor
Hedwig Kirchner S.N. Bogdănescu
SJAN Gorj, fond Tribunalul Județean Gorj, dos. 257/1929, f. 1058‑10593, copie, rom.
Gabriel Sarcină, MĂRTURII DESPRE JUDEȚUL GORJ ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, DOCUMENTE (1916–1919), Vol. I
1 Asemenea notei 4, documentul nr. 39, pagina 117, cu mențiunea că aici este vorba despre jurnalul lui Ionel N. Popescu.
2 Loc șters în orig., posibil „Velican”.
3 Lecțiune incertă.
4 Loc gol în orig.
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ