La 9 mai 1837 se năștea la Iași Theodor Buiucliu, pictor peisagist, membru al Societății Junimea
Pe 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu a proclamat independența Romaniei. A doua zi, 10 mai, actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii, informează Glasul info.
Tot cu aceasta ocazie a fost instituit ordinul national Steaua Romaniei cu 5 clase, care trebuia sa fie acordat tururor cetatenilor care se distingeu pe timp de pace sau razboi. Daca puterile europene au primit cu rezerva Proclamatia de Independenta (Franta) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman si Regatul Unit), opinia publica internationala a fost favorabila luptei poporului roman.
La 9 mai 1837 se năștea la Iași într-o familie de negustori înstăriți de origine armeană, Theodor Buiucliu, pictor peisagist, membru al Societății Junimea.
Theodor Buiucliu și-a început studiile la Iași, apoi a urmat studiile medii lângă Paris, la Colegiul armean Moorat din Sèvres, unde pe lângă muzică a fost atras în mod deosebit de artele plastice.
În perioada cât a stat la Paris, Theodor Buiucliu a executat copii în desen și pictură, acordând o atenție sporită în mod deosebit picturii de peisaj. Revenit în România, Theodor Buiucliu își capătă o reputație de pictor peisagist, executând în continuare copii după lucrări celebre, dar și pictând după natură.
Theodor Buiucliu a executat ilustrațiile la cartea lui Ion Creangă Amintiri din copilărie publicată în 1892.
Casa din Iași în care a locuit pictorul Theodor Buiucliu, situată pe Strada Păcurari nr. 29. Din păcate aceasta se află acum într-o stare foarte avansată de degradare, deși a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul de clasificare IS-II-m-B-03977. (Preluare: Glasul info.)
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ