Pe 12 mai 113 a fost inaugurată în forumul roman Columna lui Traian | VIDEO

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata in forumul roman Columna lui Traian

Pe 12 mai 113 a fost inaugurată la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, opera atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, comemorează victoria Imperiului Roman asupra Daciei, informează Glasul info.

Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre români şi daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei. O adevărată cronică a eroismului dacic şi roman a fost eternizata pe fusul Columnei lui Traian din Roma.

Pe 12 mai 113 a fost inaugurata în forumul roman Columna lui Traian. Columna are o înălţime de aproximativ 30 de metri şi conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone.

În anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, începând cu 1558. În 1589-1590, în locul statuii lui Traian, aflată iniţial în vârful columnei, dar dispăruta încă din antichitate, a fost aşezată o statuie a Sfântului Petru.

În perioada cât a fost director al Şcolii Romane din Roma istoricul Emil Panaitescu a adresat numeroase memorii Academiei Romane, Ministerului Instrucţiuni Publice, Ministerului de Finanțe şi Parlamentului pentru a realiza o copie a Columnei care să fie expusă în România.

Eforturile sale au fost încununate de succes în 1939 când statul roman a comandat copia, aceasta fiind terminată în 1943. Copia a fost executată din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmură, şi respecta proporțiile monumentului.

Din cauza războiului mulajele au fost depozitate în diverse locuri locuri în Roma (Muzeul Lateran, Forul lui Traian, Palatul Expozițiilor) şi doar în 1967 au fost aduse în România. Din 1972 copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian şi copii ale scenelor reprezentate pe acest monument sunt expuse într-o sală a Muzeului Național de Istorie a României.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns