Memorandumul moților, către cei puși în fruntea Țării!

,,Cerem creștinește – apoi le vom lua cu voia noastră – drepturile istorice ale Moților – asupra memoriei antume și postume a lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan”!

Unul dintre cei mai mari scriitori români, Ioan Slavici, a studiat tipologia moţilor şi a exprimat una dintre cele mai interesante caracterizări al acestui neam de români, din Munţii Apuseni, în lucrarea «Ardelenii»:

„Aceştia sunt oamenii şi trupeşte şi sufleteşte mai colţuroşi şi mai vârtoşi. Fie scurt, fie înalt, Moţul e voinic şi îndesat, calcă rar şi apăsat şi are ceva din firea ursului. Om cu deosebire de potolit, Moţul vorbeşte puţin, e foarte răbdător, se avântă cu anevoie, dar e neînduplecat după ce a luat o hotărâre… Moţii sunt cea mai nobilă parte a poporului român”.

Slavici a publicat în «Tribuna» multe dintre problemele moţilor într-o serie de articole sub titlul «Pe sub poala Munţilor Apuseni». Iată cum descrie Ioan Slavici pe moţi: „moţul vorbeşte puţin şi apăsat, nu se tânguie, prea puţin râde … se zice că moţul nu ştie să zâmbească, ci numai să râdă în hohote, ei, moţii, rabdă şi aşteaptă, dar nu uită”.

Ioan Slavici a militat în favoarea drepturilor moţilor de fiecare dată când erau oprimați sau când asupra lor cădea un necaz. În articolul «Moţii şi maghiarii» subliniază: „moţii sunt cea mai nedreptăţită, dar totodată şi cea mai viguroasă parte a poporului român, oameni muncitori şi săraci, domoli, răbdători, chibzuiţi şi neînduplecaţi”, condamnând în «Corespondenţa română», „urgia şi barbaria cu care erau trataţi moţii”.

În urma evenimentelor sângeroase de la Scărişoara, din 1893, scrie un articol foarte dur pe care îl publică în Voinţa naţională, Tribuna şi Vatra, în care condamnă oprimarea românilor din Munții Apuseni, invocând dreptul natural şi istoric pentru apărarea moţilor, asupra cărora s-a tras cu arma de foc pentru că au fost găsiţi cu vitele la păscut în păşunile din muntele Mărşoaia:

„Acela care ştie ce sunt şi cum sunt moţii, e pe deplin încredinţat că nici nu se vor domoli moţii, câtă vreme nu li s-a făcut dreptate deplină”.

Pentru dreapta cinstire și pomenire a Martirilor și Mucenicilor – a neamului românesc… mult pătimit!

,,Cerem creștinește – apoi le vom lua cu voia noastră – drepturile istorice ale Moților – asupra memoriei antume și postume a lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan”!

Țebea – este vatră geto-dacică a moților! Este Panteon de virtuți și idealuri naționale, nicidecum bulevard politic! Țebea – este Templul Românismului!

Denunțăm antiromânismul și sfidarea Decretelor de Stat, devenite Legi ale Statului Român – semnate de domnul Președinte al României – Klaus Iohannis – cu privire la Martirii și Eroii Neamului!!!
Faceți loc Culturii în Guvern și Politică!

Prima scriere din lume – a apărut în urmă cu 7300 ani – pe teritoriul actual al României…. roata a apărut în Cultura Cucuteni… în urmă cu 6500 ani tot pe teritoriul nostru! Ce explozie spirituală în Istoria Omenirii cu descendență străveche românească!

Ridicați Tricolorul din hazardul istoriei!

Guvernul – trebuie să fie Limba Națională și Imnul sentimentului Național! Guvernul trebuie să fie Voievodat eminescian, Jertfă brâncoveană și Universalitate Brâncușiană!

Guvernul – trebuie să fie Alfabetul Culturii nord-dunărene! Întâia Cultură a lumii! Europa culturală și spirituală s-a născut în Carpații din Carpații români! Scrierile antice și contemporane – o dovedesc!
Guvernul – trebuie să fie rădăcină identitară traco-geto-dacică, trebuie să fie întâiul cărturar al Nației și suma patriotismului voievozilor români!

Guvernul trebuie să fie – Catedrala identitară a Neamului și drept Călăuză – ca un Moise biblic – al românilor prin pribegiile istorice și politice!

Muncitori necalificați și agramați în Istorie și Cultură Națională! – ne-au îngropat Martirii și Eroii Națiunii Române – sub putrede coroane politice și sub negre neanturi!

Nu are nimeni dreptul și nici voie – să-și treacă umbra uscată prin fața mormintelor lor sfinte! Doar dacă se închină mormintelor cu smerenie liturgică! Până și umbra antiromânilor se ține departe de ei – arde mocnit – fără umbră! Nimeni nu este stăpân peste moartea vie a Tribunilor Românismului?

L-au arestat politic pe Avram Iancu, au făcut din sfântul său mormânt – o temniță, au pus garduri de fier și jandarmi – între Hristosul Românismului și moții săi…! Nu le dau voie moților- să facă de gardă la Soarele lor!

Sunt nesfințiți și dezdumnezeiți!

Îi hulesc statuile – și i le rupeți din rădăcina istorică! Noi – Patrioții români – suntem rădăcina istorică…. a Martirilor și Mucenicilor Golgotei românești! Să nu se joace nimeni cu sufletele moților, sunt blânde ca o icoană și aspre precum fulgerul furtunilor!

Antiromânii – nu și-au pus niciodată genunchii în fața mormintelor și a crucilor Martirilor Neamului, nu au atins niciodată Tricolorul de la căpătâiul lor, nu au turnat niciodată o picătură de apă rece – la rădăcina mormintelor lor – să le stâmpere dogoarea morții și a suferinței lor apostolice!

Amin cu iubire hristică de Țară!

Laurian Stănchescu – scriitor, jurnalist, istoric literar!


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns