ÎN MUNȚII APUSENI SE APRIND FOCURI ȘI RUGURI DE PRIMEJDIE!
Marșul Moților de foc – zguduie Apusenii și Istoria!
2-7 Septembrie 2024!
Moții se întorc învingători în Istorie!
Testamentul Eroului Națiunii Române – Avram Iancu și drepturile sacre ale Moților asupra memoriei sale și a memoriei martirilor Horea, Cloșca și Crișan!
Unul dintre cei mai mari scriitori români, Ioan Slavici, a studiat tipologia moţilor şi a exprimat una dintre cele mai interesante caracterizări al acestui neam de români, din Munţii Apuseni, în lucrarea «Ardelenii»: „Aceştia sunt oamenii şi trupeşte şi sufleteşte mai colţuroşi şi mai vârtoşi. Fie scurt, fie înalt, Moţul e voinic şi îndesat, calcă rar şi apăsat şi are ceva din firea ursului. Om cu deosebire de potolit, Moţul vorbeşte puţin, e foarte răbdător, se avântă cu anevoie, dar e neînduplecat după ce a luat o hotărâre… Moţii sunt cea mai nobilă parte a poporului român”.
Slavici a publicat în «Tribuna» multe dintre problemele moţilor într-o serie de articole sub titlul «Pe sub poala Munţilor Apuseni». Iată cum descrie Ioan Slavici pe moţi: „moţul vorbeşte puţin şi apăsat, nu se tânguie, prea puţin râde … se zice că moţul nu ştie să zâmbească, ci numai să râdă în hohote, ei, moţii, rabdă şi aşteaptă, dar nu uită”.
Ioan Slavici a militat în favoarea drepturilor moţilor de fiecare dată când erau oprimați sau când asupra lor cădea un necaz… „moţii sunt cea mai nedreptăţită, dar totodată şi cea mai viguroasă parte a poporului român, oameni muncitori şi săraci, domoli, răbdători, chibzuiţi şi neînduplecaţi”…
„Acela care ştie ce sunt şi cum sunt moţii, e pe deplin încredinţat că nici nu se vor domoli moţii, câtă vreme nu li s-a făcut dreptate deplină”.
Laurian Stănchescu – paznicul memoriei sacre a Moților – Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan!!!
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează