18 august: Sfîntul Mucenic FLOR, Sfîntul Mucenic LAVRU, Sfîntul Mucenic POLIEN, Sfîntul Mucenic ERMI, Sfîntul Mucenic SERAPION și Sfîntul Mucenic LEON

Sfîntul Mucenic FLOR, Sfîntul Mucenic LAVRU / Trinitas TV

Acesti sfinți au fost după trup frati gemeni, și aveau mestesugul de tăietori în piatră, pe care-l învațaseră de la Sfintii Proclu și Maxim care marturisisera pentru Hristos. După ce au mărturisit dascalii lor pentru Hristos, ei s-au dus la Iliric, în tara Dardaniei, în cetatea Ulpianilor, unde cercând pietre de metaluri, își savârseau mestesugul lor pe lângă Licon ighemonul. Apoi au fost trimiși de acesta către Liciniu feciorul Elpidiei împărăteasa. Liciniu dându-le bani, le-a poruncit să zidească o capiște idolească, dându-le și planul acesteia. Dar sfinții luând banii, i-au împărtit la săraci; și noaptea se rugau către Dumnezeu, iar ziua lucrau tare și înfrumusetau locasul; și peste putine zile l-au și ispravit, fiind sfinții ajutati și întăriți de îngeri. Atunci îndată Merentie popa cel idolesc a crezut în Hristos, crezând mai înainte si fiul sau Atanasie, căci îi tămaduiseră sfintii ochiul cel orb al lui. Și strângând mucenicii lui Hristos saracii, carora le daduseră banii, au legat idolii cu streanguri de grumaji, și i-au tras jos.

Dupa aceea, aprinzând lumânari multe, au închinat biserica lui Dumnezeu si o sfintira lui Hristos, zicând: “Slava Tie, Hristoase Dumnezeule, lauda Apostolilor si bucuria mucenicilor”, înainte-mergând cinstita Cruce.

Iar daca a aflat Liciniu de aceasta, a poruncit sa se aprinda un cuptor si sa bage în el pe saracii care luasera banii si sfarâmasera idolii; în care aceia si-au dat sufletele.

Iar Sfintii Flor si Lavru, fiind legati la roata unui car, au fost batuti, apoi au fost trimisi la ighemonul Licon, care i-a bagat într-un put adânc, unde se rugau lui Dumnezeu si pentru cei ce aveau sa le faca pomenirea, si pentru bunastarea lumii, pentru încetarea prigoanei; si asa si-au dat sufletele. Peste câtiva ani au fost scoase cinstitele lor moaste din put, si asezate cu cinste în racle, care izvorau miruri si izvoare de tamaduiri celor ce se apropiau de ele. Integral pe: Calendar Ortodox


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo.

Lasă un răspuns