Dr. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell, REDUCŢIONISMUL ŞTIINŢIFIC

   Când Comitetul nostru pentru Dietă, Nutriţie şi Cancer din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţă (NAS) hotăra în ce fel să concluzioneze cercetările privind alimentaţia şi cancerul, am decis să includem capitole despre nutrienţi în mod individual, şi grupe de nutrienţi. Aşa se făcea cercetarea, pe rând, câte un nutrient. De exemplu, capitolul despre vitamine includea informaţii despre legăturile dintre cancer şi vitaminele A, C, E şi unele vitamine din grupul B. Totuşi, în cuprinsul acestui raport noi am recomandat luarea acestor nutrienţi din alimente, nu din pilule sau suplimente. Noi am declarat în mod explicit că: „Aceste recomandări se aplică doar la alimente ca surse pentru nutrienţi – nu şi la suplimentele alimentare ce conţin doar anumite feluri de nutrienţi.”

Raportul a ajuns repede în lumea corporaţiilor care au întrezărit o ocazie bună de a face bani. Nu au luat în seamă mesajul nostru de avertizare care făcea distincţie între alimente şi pilule ca surse de nutrienţi, şi au început să facă publicitate pilulelor cu vitamine ca produse ce ar putea preveni cancerul, citând cu tupeu raportul nostru ca justificare. Aceasta a fost un mare început pentru o uriaşă piaţă nouă – suplimentele comerciale de vitamine.

Corporaţia General Nutrition, compania cu mii de centre General Nutrition, a început să vândă un produs care se numea „Healthy Greens” (Verdeţuri sănătoase) un supliment de multivitamine ce conţinea vitaminele A, C şi E, beta-caroten, seleniu şi o minusculă cantitate de jumătate de gram de legume deshidratate. Apoi au făcut reclamă produsului cu următoarele pretenţii2: Raportul cu privire la Dietă, Nutriţie şi Cancer] ne recomandă să creştem, printre alte lucruri, cantităţile de anumite legume în vederea protejării organismului împotriva riscului pentru anumite forme de cancer. Următoarele legume recomandate de [Raportul Academiei Naţionale de Ştiinţă]… sunt cele pe care ar trebui să le consumăm mai mult [:] varză, varză de Bruxelles, conopidă, brocoli, morcovi şi spanac… mama avea dreptate!

Oameni de ştiinţă cercetători şi tehnicieni la laboratoarele General Nutrition, conştienţi de importanţa cercetării s-au apucat imediat de lucru pentru a valorifica toate legumele combinându-le pe toate într-o pastilă accesibilă, uşor de luat.

Rezultatul este Healthy Greens (Verdeţuri sănătoase), o nouă realizare puternică în nutriţie prin care milioane de oameni pot fi ajutaţi să-şi protejeze starea de sănătate cu… verdeţurile pe care [Comitetul Academiei Naţionale de Ştiinţe] le recomandă să le consumăm cât de mult!

Corporaţia General Nutrition (GNC) făcea publicitate unui produs care nu a fost testat, şi folosea în mod necorespunzător un document al guvernului pentru a-şi susţine pretenţiile ei de senzaţie. Aşa că, Federal Trade Commission (Comisia pentru Comerţ Federal) a acţionat în instanţă compania pentru aceste pretenţii exprimate. A fost o bătălie care a durat ani de zile, o bătălie despre care s-a zvonit că a costat compania General Nutrition cam 7 milioane $. Academia Naţională de Ştiinţe m-a recomandat pe mine ca martorul lor expert datorită faptului că eu fusesem coautorul raportului în cauză şi datorită intervenţiilor mele stăruitoare în decursul deliberărilor din comitetul nostru.

Împreună cu un cercetător asociat din grupul meu, Dr. Tom O’Connor, am petrecut lucrând la acest proiect trei ani care ne-au stimulat mult din punct de vedere intelectual, la care s-au adăugat în dreptul meu cele trei zile pline pe care le-am petrecut la bară ca martor. In 1988, General Nutrition Inc., a achitat costurile publicităţii false făcute, legat de Healthy Greens şi alte suplimente nutritive, acceptând să plătească 600.000 $, împărţiţi în mod egal, la trei organizaţii de sănătate.3 Acesta a fost un preţ modic plătit de către companie, având în vedere ultimele încasări generate de explozia pieţei de suplimente nutritive. (articol publicat inițial la 8 septembrie 2015)

____________________________________________

Dr. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell, STUDIUL CHINA, Editura Adevăr Divin, Brașov 2012, p. 357 – 359


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns