Capela Mitropoliților din Cernăuți, transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei

Foto: Agenția BucPress

Capela Mitropolitană din Cernăuți, construită în anul 1881 pentru a adăposti rămășițele pământești ale episcopilor și mitropoliților Bucovinei, urmează să fie transferată către Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU), condusă de mitropolitul Epifanie, potrivit unui document publicat pe Facebook de către Serghii Dobrjanski, secretarul Comitetului executiv al Consiliului Orășenesc Cernăuţi, anunță Agenția BucPress.

Reamintim că, recent, Capela Mitropolitană, un monument istoric și religios de mare valoare pentru comunitatea românească din Cernăuți, a fost sigilată de autoritățile ucrainene. În urma acestei decizii, enoriașii Parohiei românești din cadrul Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei (Biserica Ortodoxă Ucrainene – UPȚ) au fost lăsați fără un loc de cult, fiind nevoiți să își țină slujbele religioase în aer liber.

Capela Mitropolitană, care se află pe aleea centrală din partea ortodoxă a cimitirului din Cernăuți, a fost ridicată cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfințită în anul 1884. De-a lungul anilor, capela a găzduit numeroase evenimente religioase importante și a fost un loc de reculegere pentru comunitatea ortodoxă română.

Cripta de sub capelă avea menirea să adăpostească rămășițele pământești ale tuturor episcopilor și mitropoliților Bucovinei: episcopul Dositei Herescu (1710-1789), reînhumat aici din cimitirul vechi; mitropoliții Teofil Bendela (1814-1875) și Teoctist Blajevici (1807-1879), înmormântați în criptă (gropniță) până la ridicarea capelei; mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici (1818-1895), ctitorul capelei; mitropoliții Arcadie Ciupercovici (1823-1902), Vladimir Repta (1841-1926), Nectarie Cotlarciuc (1875-1937); episcopul de Rădăuți Ipolit Vorobchievici (1849-1939)”, potrivit istoricului cernăuțean Dragoș Olaru.

de Rost Online

Pe același subiect:

Starețul Mănăstirii Putna: Capela Mitropoliților din Cernăuți a fost luată de autorități de la preoții ortodocși români


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns