VOICU PESTE-TOT

aijr.ro

EMISIUNEA LUI MARIAN VOICU DE LA TVR A FOLOSIT UN ARTICOL AL PUBLICAȚIEI NOASTRE FĂRĂ SĂ NOMINALIZEZE SURSA: „ȘTIRI CIUDATE” VA SESIZA CNA ȘI TELEVIZIUNEA PUBLICĂ

Marian Voicu, un tătuc al „dreptului de a fi informat corect” la TVR, folosește informații din surse nenominalizate

09/04/2022| Traian Horia

Pe data de 30 martie a.c., TVR a difuzat emisiunea Breaking Fake News în cadrul căreia au fost citate fragmente dintr-un articol publicat de ȘTIRI CIUDATE fără să fie menționată, însă, sursa: mai precis, emisiunea a conținut referiri la un scurt interviu acordat colaboratorului nostru Anca Mușat, de politicianul AUR, Sorin Lavric. Producătorul și moderatorul emisiunii este Marian Voicu, iar emisiunea este realizată „în parteneriat” cu veridica.ro, ale cărei fonduri sunt administrate de un ONG numit Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR) unde președinte este- evident!- Marian Voicu.

Contradezinformare, da’ s-o știm și noi: Voicu și-a băgat emisiunea în „parteneriat” cu o asociație jurnalistică de-a lui. O reclamă colorată pe bugetul bobolului.

Deoarece neprezentarea clară a sursei informațiilor este o gravă abatere de la deontologia jurnalistică, în contextul în care- culmea!- TVR este condusă de un fost jurnalist (Dan Cristian Turturică), vom sesiza Parlamentul (finanțatorul instituției media), CNA și Televiziunea Publică. Atragem atenția că sintagma folosită în comentariul TVR pentru identificarea sursei de informare (conform producătorului Marian Voicu, politicianul AUR Sorin Lavric a făcut declarații pentru „un blog”, sic!, n.n.) este absolut insuficientă și ridicolă, decredibilizând o emisiune care ar trebui să dezbată așa-numite „subiecte fake news”. Precedentul este periculos, fiindcă Voicu poate prelua, în zelul său de satelit media al unei agende, informații din orice surse anonime, inclusiv de pe plăcuțe cerate pe care au fost zgâriate știri.

Marian Voicu (sursa imagine AIJR)

Agravant a fost și faptul că, pe cale de consecință, această informare trunchiată preluată de TVR și eventual redistribuită, a fost înghițită conștiincios de acele instituții mass-media care monitorizează de obicei știrile Televiziunii naționale. Colaboratorii sau reporterii ȘTIRI CIUDATE fac muncă de teren, nu sunt angajații TVR, nu există un contract de colaborare și nu consideră nimeni dintre ei că este deontologică și onestă folosirea muncii lor pentru ca Televiziunea Publică, la bugetul său astronomic, să își creeze sau să-și consolideze subiecte direct din studiourile sale de filmare folosind, eventual, munca unui „blog” și a unui reporter total anonimizați: totul, într-o atitudine de turpitudine, aroganță, amatorism și dispreț pentru normele care trebuie să ghideze munca jurnalistului de TVR. De asemenea, considerăm nefericită folosirea textelor ȘTIRI CIUDATE în dezbateri la care sunt invitați jurnaliști de la stația media Deutsche Welle, o instituție suspectată de propagandă pre-orientată, prin simplul fapt că este finanțată de guvernul federal al Germaniei, un exportator viguros al Noului Marxism spre România și Republica Moldova: altfel spus, aderarea staff-ului DW la un cumul de principii și „valori” enunțate de finanțator, poate eventual afecta serios libertatea de expresie din redacție.

Boss-ul lui Voicu, inclusiv pe „deontologie”, Dan Turturică

Astfel de situații presupun mereu riscuri, pentru că dacă guvernul german poate face greșeli majore, ele ar putea rămâne neraportate marelui public. Dealtfel, publicația noastră s-a întrebat în trecut ce cădere morală ar avea DW, de exemplu, să ceară „tratarea unei societăți bolnave” în România când înseși instituția de presă respectivă a eșuat să explice până în prezent cazul „Horațiu Pepine” și pervertirea libertății de expresie conținută acolo. Reamintim că în februarie 2019, Deutsche Welle Secția Română a forțat demisia unui angajat al său, Pepine, care a fost singura voce a DW ce se arătase critică față de fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o figură controversată a Justiției, acuzată inclusiv de sprijin acordat unui Sistem Paralel în România, de gestionarea defectuoasă a Direcției Anti-corupție și ajunsă șef al Parchetului European printr-un simulacru de concurs, care a fost decis eminamente politic și nu de profesioniști ai Justiției.

Ghici cine vine la cină pentru Marian Voicu: „delicte de opinie” în redacția de deontologi a DW (sursa imagine B1TV).

Pentru cazul când TVR va refuza să facă publică (prin orice mijloace, pe orice suport) sursa de informare folosită în realizarea emisiunii din 30 martie, ȘTIRI CIUDATE va solicita decăderea emisiunii din arhiva TVR și vom acționa în instanță civilă Televiziunea Publică, pentru despăgubiri de 1 leu. De asemenea, vom solicita oficial conducerii TVR să ne transmită de ce este nevoie de un „parteneriat” cu o entitate non-guvernamentală condusă de Marian Voicu pentru o emisiune TVR produsă și moderată de Marian Voicu și dacă acest „parteneriat” este alimentat din fonduri publice alocate de Televiziunea națională.

Sursa imagine copertă: youtube/ tvr

PRESĂ. ADJECTIV. TRAIAN HORIA – BLOG de JURNALIST

Lasă un răspuns