„PAIUL” DIN OCHIUL ALTUIA, „BÂRNA” DIN OCHIUL MEU

Foto: Epoch Times

PREȘEDINTELE UCRAINEAN VOLODYMYR ZELENSKY SE AFLĂ ÎN „TURISM ELECTORAL”: A CĂLĂTORIT ÎN STATELE UNITE- AFLATE ÎN PLINĂ CAMPANIE PREZIDENȚIALĂ- CA SĂ ÎL CRITICE PE CANDIDATUL REPUBLICAN DONALD TRUMP FIINDCĂ „NU ȘTIE SĂ OPREASCĂ RĂZBOIUL”

Volodymyr Zelinsky la ONU (sursa imagine New York Post)

25/09/2024| Traian Horia

Este desigur dincolo de regulile diplomatice și ale decenței politice faptul că actualul președinte al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, zboară în Statele Unite în timpul campaniei electorale prezidențiale și îl critică pe unul dintre candidați (Republicanul Donald Trump) în timpul unei vizite la o fabrică de armament din Pennsylvania. Potrivit The New Yorker, Zelensky a afirmat despre Trump că ,,nu știe cu adevărat cum să oprească războiul, chiar dacă ar putea crede că știe”. Este vădit că acest imund atac a fost planificat deliberat, eventual cu intenția nemărturisită de a produce un avantaj electoral pentru adversarii lui Trump din Partidul Democrat american cvasi-neomarxist, dar și printre exaltații care susțin continuarea pe termen nelimitat a războiului din Ucraina: este de amintit că Ryan Wesley Routh, teroristul care a încercat asasinarea lui Trump pe un teren de golf din Florida, a fost voluntar în Ucraina și a fost în contact direct cu autoritățile militare de la Kiev. Intervenția controversată a lui Zelensky survine după ce Trump declarase, într-un interviu acordat lui Elon Musk pentru rețeaua X (fostă Twitter), că va opri războiul din Ucraina dacă va fi ales președinte: „Vreau să aduc Rusia la o înțelegere cu Ucraina și să oprească acest război- cu milioane de oameni uciși, mult mai mult decât numărul despre care ați citit. Dar vreau să fac asta înainte chiar de a intra în funcție, vreau să fac asta în calitate de președinte ales, pentru că trebuie rezolvat – prea mulți oameni mor, prea multe orașe sunt în ruină acum”.

Kamala Harris si Volodymyr Zelensky, o strângere de mână pentru încă 15 miliarde de dolariîngropate în Ucraina (sursa imagine Reuters)

În contrast, candidatul Democrat Kamala Harris anunțase o suplimentare cu 15 miliarde USD a ajutoarelor financiare dirijate către Kiev. De când Grupul celor mai industrializate șapte țări (G7) l-a delegat ca “președinte al Universului”, liderul ucrainean trage de urechi toate guvernele și toți președinții, și și-a descoperit o vocație feroce de strateg militar universal. În trecut, ca mediocritate politică, Zelensky a pierdut timpul între 2019 și 2022 deși Acordurile Minsk fuseseră lipsite premeditat de controlul garantorilor Franța și Germania ca să ofere Ucrainei timp pentru înarmare, iar ca “vizionar” militar, același lider ucrainean nu a evacuat populația civilă din zona Donbass deși cunoștea că acolo va ajunge tăvălugul războiului după invazia rusă din fev. 2022. Starea de confuzie în care se bălăcește Zelensky produce impardonabile aberații de „strategie”: liderul de la Kiev „convoacă” sau sprijină conferințe internaționale de pace sau destinate reconstrucției Ucrainei la care Federația Rusă nu este chemată, iar cel mai recent, pe 25 septembrie a.c., a făcut un apel (sic!, n.n.) către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ca să „forțeze” Rusia să facă pace (sic!, n.n.). Orice corigent de la Universitatea SNSPA București (România) ar fi de acord că este vorba de inutilități: nicio lucrare de reconstrucție a Ucrainei nu poate începe câtă vreme Rusia bombardează țara și nicio conferință de pace nu poate avea un rezultat dacă nu se afla la masa tratativelor toate părțile beligerante. În prezent, „obligarea la pace” a oricărui stat de către o organizație fără prestigiu și fără influență așa cum a ajuns ONU de când a fost infiltrată de trepădușii neomarxiști, ar presupune inclusiv o riscantă soluție de coaliție militară, într-un moment în care omenirea speră cu sufletul la gură că „războiul din Ucraina” nu este debutul unui al Treilea Război Mondial. Conflictul din Ucraina putea fi evitat și este în bună parte produsul inerției unei clase politice europene pricepută la ideologii ,,progresiste”, dar semi-analfabetă în managementul soluțiilor politice durabile. Faptul că Zelensky își ia cu aroganță libertatea să se introducă (indirect) în alegerile din Statele Unite este controversat și este previzibil ca nu va rămâne nesancționat de către acei (numeroși) votanți nord-americani care i-au acordat încrederea dar care în 2024 sunt nemulțumiți de politicile președintelui Joe Biden în Ucraina. Eventual, înainte de a găsi “paiul” din ochiul altora referitor la război, Volodymyr Zelensky trebuie să afle “bârna” din ochiul său.

PRESĂ. ADJECTIV. TRAIAN HORIA – BLOG de JURNALIST

Lasă un răspuns