Gorjule, Mândrule! Răspuns la Mesajul Regal No. 132

Foto: istoriesicivilizatie.ro

Pe parcursul lunii iunie a anului 1924, dr. C. Angelescu, ministrul Instrucțiunii, s-a adresat senatorilor cu următorul mesaj din partea Regelui Ferdinand, căruia i se prezentase la promulgare o lege votată de Adunarea Deputaților, încă din data de 4 aprilie același an, prin care „se autoriza Epitropia Bisericii parohiale «Sf. Împărați Constantin și Elena» din orașul Târgu Jiu să cedeze Prefecturii Gorj locul viran în suprafață de 50.000 m.p., proprietatea Bisericii filiale «Sfânta Treime – Olari» spre a se construi pe el Școala Normală” (în prezent Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu Jiu). Terenul, în perioada antebelică, era aproape înconjurat de străzile Mihai Bravu și Agriculturii, actualmente la intersecția dintre str. Nicolae Titulescu cu str. 1 Decembrie 1918.

Cum s-a răspuns la acest mesaj al Regelui Ferdinand? Fără îndoială că într-un cadru instituțional. Astfel, într-o primă fază, o comisie întrunită ad-hoc a fost de acord cu proiectul prezentat, mai ales că „cesiunea ce se propune este avantajoasă pentru ambele părți, căci dând posibilitatea bisericei de a-şi mări în mod simțitor veniturile, înlesnește în acelaşi timp ridicarea unui local de cultură şi servește, prin aceasta, interesul obștesc”. Apoi Ministerul Cultelor și Artelor a venit cu un proiect de lege prin care Epitropia Bisericii parohiale «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din orașul Târgu Jiu era autorizată să facă tranzacția în schimbul sumei de 150.000 lei, numai că „suma se va capitaliza în efecte de Stat, pe seama bisericii” filiale «Sfânta Treime – Olari».

Pasul următor a fost făcut în curtea Senatului României Mari, acolo unde s-a constituit un „Comitet al delegaților” alcătuit din „dl. Niculescu Sima, A. Schileru, preot Ionescu N., dr. N. Hasnaș și preot Popescu-Breasta”. Cum decizia a fost pozitivă (!), legea a trecut cu brio, iar Ministerul Cultelor și Artelor, prin vocea autorizată a ministrului Alexandru Lapedatu, a anunțat că „având în vedere că scopul pentru care se cere cedarea terenului este de interes superior pentru Stat, şi că deja s-a şi făcut fundația localului de şcoală, a aprobat în principiu cedarea”.

Într-un final, la data de 4 august 1924, Regele Ferdinand, constatând că ambele „Corpuri legiuitoare au votat şi adoptat (…) şi noi sancționăm ce urmează: se autoriză Epitropia Bisericii parohiale «Sfinții Împărați Constantin şi Elena» din oraşu1 Târgu Jiu, să cedeze Prefecturii judeţului Gorj, locul viran în suprafaţă de circa 50.000 m2 (…), spre a se construi pe el Şcoala Normală în schimbul sumei de 150.000 lei”.

Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns