Primele măsurători topografice pentru linia de cale ferată Buzău – Mărășești au fost începute la 13 mai 1879. La 30 octombrie 1881 avea loc inaugurarea primei căi ferate studiată, proiectată și realizată de ingineri români.
La 30 octombrie 1881 avea loc inaugurarea primei căi ferate studiată, proiectată și realizată de ingineri români, linia Buzău – Mărășești. La 30 octombrie 2001, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea acestei linii, în gara Mărășești a fost montată o placă pentru a marca această realizare inginerească în domeniul transportului feroviar românesc, informează Glasul info.
Imediat după război, prim-ministrul Ion C. Brătianu a dispus construirea căii ferate de la Buzău la Mărășești, care urma să scurteze distanța dintre cele două orașe de la 207 la 90 km. În martie 1879 regele Carol I al României a promulgat o lege în acest sens.
Până la acel moment, construirea căilor ferate din România fusese concesionată către consorții internaționale, care foloseau ingineri străini și pe anumite tronsoane chiar și muncitori calificați străini. Construirea liniei descrise aici a fost prima din România, care s-a realizat cu ingineri români.
Calea ferată traversa terenuri plate; cu toate acestea, se intersecta cu opt râuri mari. Primele măsurători topografice au fost începute la 13 mai 1879, iar munca efectivă în noiembrie 1879. La 13 iunie 1881 au trecut primele trenuri de călători și la 1 septembrie 1881 primele trenuri de marfă.
Costurile au fost mult mai mici decât cele ale căilor ferate construite de companiile străine.Cu toate acestea, au fost făcute reduceri de calitate în lucrările de construcție; cele 77 poduri au fost executate din lemn.
Calea ferată a fost inaugurată oficial la 18/30 octombrie 1881 (n.r. 30 octombrie s.n.), la Focșani, în prezența Regelui Carol I, a Reginei Elisabeta și a lui Ion C. Brătianu și a fost exploatată de compania feroviară română de stat Căile Ferate Române.
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet.
- Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează