5/6 ianuarie 1953. Cade în luptă preotul Atanase Oniga, liderul grupului de rezistență armată din Munții Țibleșului

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet

Preotul greco-catolic, Atanase Oniga fusese persecutat și urmărit de Securitate pentru refuzul de a trece cu forța la Biserica Ortodoxă Română. Asemenea multor clerici sau credincioși uniți, el s-a alăturat grupării de partizani din zona Lăpușului, conduse de pădurarul Nicolae Pop, ajungând să coordoneze, împreună cu acesta, rezistența armată din regiune.

Va fi condamnat în contumacie la o 1 an și 6 luni de închisoare. În noaptea de 5/6 ianuarie 1953 avea să cadă în urma unei ciocniri armate cu Securitatea, murind după scurt timp la spitalul din Dej.

***

Grupul de rezistenţă  Pop-Oniga a fost cea mai numeroasă grupare de rezistenţă armată ce a activat, începând cu anul 1949, în Ţara Lăpuşului sub conducerea pădurarului Nicolae Pop din Lăpuşul Românesc. Pe parcursul existenţei sale, grupul a numărat, cu alternanţe, în jurul a 20 de persoane.

Din această grupare au făcut parte, printre alţii, părintele Atansie Oniga, Vasile Paşca, Vasile Hotea, Achim şi Aristina Pop, Ioan Mâţ, Ilieş Dunca, Gavrilă Dunca, Ioan Hotico, Dumitru Hotico, Vasile Chindriş, Ştefan Chindriş, Dumitru Chindriş, Mircea Dobre, Ioan Rusu, Vasile Tivadar şi Vasile Blaga. Integral pe: Memorialul Sighet


  • Suntem cenzurați online, pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Apărăm Credința și Patria. Susținem Monarhia, Familia, Cultura, Tradiția și Viața de la concepție la moartea naturală.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu

 

Lasă un răspuns