La 8 aprilie 1829 apărea Curierul Românesc, primul periodic din Țara Românească

Foto: wikipedia.org

Pe data de 8 aprilie 1829 a apărut, la București, primul periodic din Țara Românească: „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu. Curierul Românesc a fost prima gazetă în limba romana cu apariţie constantă şi îndelungată, publicată în Tara Românească între anii 1829 – 1859 sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu. Acesta dorea ca foaia să fie „administrativă, comercială şi politică”. În realitate, ea a fost preponderent administrativă fiind precursoarea Monitorului oficial.

Curierul Românesc şi Albina Românească au fost anticipate de alte ziare româneşti, cel dintâi chiar pe teritoriul Moldovei, Courier de Moldavie, editat în 1790. Ziare româneşti au apărut înainte de 1829 şi la Cernăuţi, în 1820 – Crestomaticul românesc, la Buda în 1821 – Biblioteca românească, la Leipzig, în 1827 – Famă Lipschi pentru Dacia.

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Țara Românească

Revistă a apărut cu sprijinul lui Dinicu Golescu în baza raportului din 29 octombrie 1828 întocmit de contele Fiodor Petrovici Pahlen şi aprobat de Pavel Kiseleff pe 3 decembrie acelaşi an. Iniţial, gazeta trebuia să poarte numele de Curierul Bucureştilor. Primul număr a apărut pe 8/20 aprilie 1829 şi, cu unele întreruperi, ziarul şi-a continuat apariţia până la data de 12 decembrie 1859, fiind difuzat în special prin librarul Iosif Romanov . Gazeta Curierul Românesc a pus bazele presei româneşti fiind prima gazetă românească cu periodicitate constantă şi cu apariţie îndelungată.

În cuprinsul ziarului se publicau texte administrative, ştiri politice şi militare, articole şi note de îndrumare, cuprinzând noţiuni elementare de istorie, geografie, comerţ, economie, industrie etc. Primul număr cuprindea un articol editorial privind istoricul ziarelor în lume; înştiinţări „din lăuntru”; înştiinţări „din afară”; informaţii despre „mezaturi”, plecări şi sosiri de demnitari la Bucureşci; ştiri „despre lucrarea pământului, care merge înainte cu mare spor”. Integral pe: wikipedia.org


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns