Gorjule, Mândrule! „Tăicuțul/Tătuțul” Gherasim

Foto: magazincritic.ro

Despre călugărul Gherasim – „Tăicuțul” sau „Tătuțul”, cum îi mai spuneau frații săi întru Hristos de la Mănăstirea Tismana – vuiau ziarele românești de pe ambele creste ale Carpaților la cumpăna dintre secolele XIX-XX.

A apărut în diverse fotografii din epocă, alături de mari personalități ale județului Gorj sau din Vechiul Regat. Datorită celor 114 centimetri ai săi i s-a mai spus și „călugărul pitic”. Din informațiile culese din presa vremii am aflat că s-a născut în anul 1837, în com. Meriș-jud. Mehedinți și s-a „hotărât să intre la vârsta de 20 de ani în călugărie”. Înainte de a îmbrăca haina monahală „făcea comerciu de pescărie în Turnu Severin”, însă datorită staturii sale mignone era mai mereu ținta glumelor răutăcioșilor și nevolnicilor.

Avea însă o fire extrem de evlavioasă motiv pentru care „asista regulat la toate sfintele slujbe de zi și de nopte la sfânta mănăstire”. Pe de altă parte era și „un bun cunoscător al tuturor buruienilor, pe care le întrebuința ca medicamente la diferite bole”. De ținut minte, „vreme de 45 de ani călugărul Gherasim nu a mâncat carne”!


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns