Iunie 2023. Un început de vară plin de sărbători

ziarulamprenta.ro

Ne apropiem de finalul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi de praznicul din 29 iunie. Prima lună de vară a lui 2023 a fost una plină de bucurii duhovniceşti.

Înainte de a vă împărtăşi cîteva gînduri despre cei doi sfinţi apostoli, să facem o trecere în revistă a sărbătorilor ortodoxe din luna aceasta.

  1. Pe 4 iunie, am sărbătorit Pogorîrea Sfîntului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile). Este o sărbătoare cu dată schimbătoare, în funcţie de data Paştilor. Dacă la 40 de zile de la Învierea Domnului, sărbătorim Înălţarea Domnului la cer, zece zile mai tîrziu avem Rusaliile. Acum se întemeiază Biserica, ,,Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească”, după cum mărturisim în Crez, la fiecare Sfîntă Liturghie.
  2. A doua zi de Rusalii, pe 5 iunie, avem Sfînta Treime, praznicul lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Sfîntul Duh, ,,Treimea cea de o ființă și nedespărțită”.
  3. Aș aminti și primele două duminici după Rusalii, cea a Tuturor Sfinților (11 iunie) și cea a Sfinților Români (18 iunie), știuți și neștiuți.
  4. Pe 24 iunie avem Sînzienele sau Drăgaica, după cum e cunoscută în popor sărbătoarea. Ziua e dedicată nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, ,,cel mai mare între cei născuți, cel mai mic în împărăția cerurilor”. Deloc întîmplător e faptul că mulți români poartă numele Sfîntului Ioan, căci se bucură de mare cinste în poporul nostru dreptcredincios. De altfel, ,,Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului său (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).” (crestinortodox.ro)
  5. Pe 29 iunie, sărbătorim trecerea în veșnicie a Sfinților Petru și Pavel. (Aș aminti și ziua de 30, a Soborului Sfinților 12 Apostoli, deși nu e o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.)

,,Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei celei din Palestina, dintr-o cetate mică şi neslăvită, care se numeşte Betsaida. El era fiul lui Iona, din seminţia lui Simeon, şi frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Sfântul Apostol Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era de neam iudeu din seminţia lui Veniamin. El s-a născut în Tarsul Ciliciei, din părinţi cinstiţi, care mai înainte au petrecut în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu cinstitul titlu de cetăţeni romani, pentru care Pavel după aceea s-a numit şi roman.” (doxologia.ro)

Despre Sf. Petru aș aminti acest pasaj din Faptele Apostolilor (relevant pentru puterea credinței sale):

<<Apostolii făceau semne şi minuni multe în rândul poporului care îi preamărea. Tot mai mulţi erau cei ce credeau în Domnul, mulţime de bărbaţi şi de femei, „încât scoteau pe cei bolnavi în uliţe şi-i puneau pe paturi şi pe tărgi, ca venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei. Şi se aduna şi mulţimea din cetăţile dimprejurul Ierusalimului, aducând bolnavi şi bântuiţi de duhuri necurate, şi toţi se vindecau.” (Fapte 5, 15-16)>> (doxologia.ro)

Despre Sf. Pavel – episodul convertirii sale din prigonitor al creștinilor în ucenic al lui Hristos:

<<„Pe când călătorea el şi se apropia de Damasc, o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată. Şi, căzând la pământ, a auzit un glas zicându-i: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti? Iar el a zis: Cine eşti, Doamne? Şi Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigo­neşti. Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă. Şi el, tremurând şi înspăimântat fiind, a zis: Doamne, ce voieşti să fac?, iar Domnul i-a zis: Ridică-te, intră în cetate şi ţi se va spune ce trebuie să faci.“ (Fapte 9, 4-6)

Dumnezeu intervine pe căi ştiute şi alese de El. Cât de puţin a durat acest dialog divin-uman! Dar eternitatea a intrat în timp şi a schimbat într-o clipă totul.>> (ziarullumina.ro)

Toate cele de mai sus pot fi motive să declarăm luna iunie, lună a identității creștine.

Dacă doriți să sprijiniți această inițiativă legislativă cetățenească, puteți lua legătura cu coordonatorul proiectului din județul dumneavoastră. Mai multe detalii găsiți pe site-ul dedicat, https://identitate-crestina.ro/.

Radu Buțu (membru al Comitetului național de inițiativă), 27 iunie 2023


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns