pixabay.com, ArtTower

De la o vreme majoritatea suferim de o boală cumplită, o boală a sufletului şi a gândului. Am fost îmbolnăviţi pe-ncetul de-a lungul multor ani, iar acum ne putem da seama bine de gravitatea situaţiei. Otrăvirea s-a făcut treptat. Unii şi-au dat seama, alţii nu, dar aproape toţi ne-am intoxicat. Boala nu se găseşte în tratatele medicale şi tocmai de aceea tratamentul ei devine deosebit de dificil. I-am zis „molima surogatelor”, dar nu ştiu dacă este denumirea cea mai potrivită.

Dar să urmărim istoricul bolii:

A fost înlocuită o stare de normalitate cu una de anormalitate. Libertatea a fost alungată şi în locul ei a fost introdusă treptat teroarea, persecuţia, lagărele şi puşcăriile. Dreptul la proprietate a fost înlocuit cu mascarada proprietăţii tuturor, proprietății colective. Demnitatea a fost înlocuită cu umilinţa, cu înfrângerea şi îngenuncherea. Încrederea dintre oameni a fost înlocuită cu suspiciunea, bănuiala şi neîncrederea. Omul integru a fost înlocuit cu omul dedublat, fals, viclean, care una zicea, alta gândea şi alta făcea. Munca cinstită şi demnă a fost înlocuită cu „învârteala”, cu „descurcatul”.

Valorile adevărate au fost înlocuite cu nonvalorile. Promovarea pe bază de merite a fost înlocuită cu cea pe bază de origine, orientare politică, referinţe, nepotism, favoritism, pe bază de dosar. Religia moşilor şi strămoşilor noştri a fost înlocuită cu o falsă religie de import. Dumnezeu a fost „înlocuit” cu materia, cu natura, cu conducătorul zilei. Mâncarea adevărată, tradiţională, a fost înlocuită cu tot felul de tâmpenii (carnea cu soia, cafeaua cu orzul etc.). Hrana spirituală clasică, adevărată, a fost înlocuită cu o ideologie politizată. Şi câte altele!…

A venit revoluţia din 1989.

Majoritatea am sperat că se revine la normalitate, dar se pare că aşteptarea e tare îndelungată. În primul rând, că ni se spune abia acum că, de fapt, nici n-a fost revoluţie, ci nişte „evenimente”, deci, un înlocuitor. am sperat că legea, ordinea şi disciplina, trăsături definitorii ale democraţiei, vor reveni la ele acasă şi-şi vor instaura stăpânirea. Asistăm în schimb la corupţie fără precedent, la creşterea infracţionalităţii, la apariţia unor fenomene noi, nemaiîntâlnite pe aceste meleaguri: trafic de droguri, arme şi alte blestemăţii. Sunt înlocuite, de asemenea, valori ale moralei noastre cu surogate deosebit de periculoase precum homosexualitatea, prostituţia.

Este înlocuită de mulţi religia ortodoxă străbună cu tot felul de curente sectare venite din cele patru vânturi. Muzica noastră românească este înlocuită cu tam-tam-uri africane şi cu muzică satanică. Portul nostru este înlocuit cu vestimentaţie străină tradiţiei româneşti. Până şi limba ne-o stâlcim, înlocuind cuvinte frumoase româneşti cu franţuzisme, turcisme etc. Producţia noastră indigenă încercăm s-o înlocuim cu producţie de import. Până şi produsele agricole româneşti sunt tot mai puţine, în timp ce pieţele ne sunt invadate de produse agricole aduse din toate colţurile lumi. Iubirea de ţară, de neam şi de glia strămoşească e înlocuită treptat de idei cosmopolite, în care adevărata patrie este planeta, graniţele anacronisme, specificul naţional poveste veche.

Cauzele bolii au fost multiple. S-au datorat în bună parte puterii, dar acum ni se datorează şi nouă. Această boală netratată poate avea consecinţe deosebit de grave pentru noi şi pentru generaţiile următoare[1].


[1] Surogatele, în vol. Scrisoare pastorală, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2006, vol. II, pp. 158 – 159;


Fragment din cartea ,,Europa, Europa!!!…“, Pr. AL. STĂNCIULESCU-BÂRDA, Editura Cuget Românesc, Bârda, 2019.


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo.

Lasă un răspuns