Eduard Dumitrache: Mihai Viteazu este un supererou național. Gândiți-vă ce ar fi fost că România să fie Regat cu 250 de ani înainte?!…

Mihai Viteazul / magazincritic.ro

“Mihai Viteazu este un supererou național. Gândiți-vă ce ar fi fost ca România să fie Regat cu 250 de ani înainte?! Să ridicăm limba română la nivel de academie domnească încă de la 1600 pentru toate țările române, să devenim Regatul de graniță creștină inexpugnabilă a Europei la Răsărit, să punem limită la Tisa intereselor Vienei în Transilvania?!

Mihai Viteazu a conturat Regatul României în sufletul românilor, visul României ce va fi în chip minunat confirmat de istorie. Este modelul de domnitor român, cu el ar trebui să ne măsurăm statura conducătorilor propuși astăzi.

Mihai Vodă a fost ucis la comandă la Turda, principii habsburgi aliați pecetluind astfel soarta Vienei, aflată 80 de ani mai târziu în plin asediu otoman. Catedrala din Pec poartă și astăzi urmele transformării sale în moschee.

Ca un detaliu important, Domnitorul român a ctitorit la Alba Iulia o biserică mitropolitană pentru ortodocșii din Ardeal. Din păcate aceasta a fost distrusă în anul 1714 de către regimul habsburgic împreună cu alte câteva zeci de biserici și schituri.

Despre aceasta Nicolae Iorga spunea că ar fi fost „cel mai trainic şi de folos lăcaș al nostru de peste munți”.

Pe locul fostei catedrale s-a ridicat mai târziu biserica de lemn Mihai Viteazu, care a păstrat hramul vechiului altar – Sfânta Treime. În fiecare an ziua parastasului domnitorului român este socotită ca un hram esențial al acestei comunități.

Doamne ajută!”

de Eduard Dumitrache


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo.

Lasă un răspuns