VIDEO | Restitutio. Vă așteptăm la expoziția documentară dedicată generalului Ioan Culcer, la Târgu Jiu!

Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația Pleniceanu

Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” a găzduit joi după-amiaza deschiderea Expoziției documentare „Generalul Ioan Culcer – un om, un caracter”, în prezența urmașilor generalului de la nașterea căruia se împlinesc pe 20 august, 170 de ani.

Alături de profesorul Andrei Popete Pătrașcu, coordonatorul proiectului și col. (r.) Emanuel Bărbulescu, președintele A.N.C.M.R.R. – Filiala „Gen. Ioan Culcer”, au luat cuvântul doamna dr. Ana Culcer, domnii Petre Bumbaru și Mihai Culcer, urmași ai generalului și familiei Culcer.

Prin intermediul expoziției dedicate împlinirii a 170 de ani de la nașterea ilustrului general veți putea descoperi momente cheie din viața acestuia și impactul său asupra istoriei militare a României. Veți avea ocazia să vedeți decorații, medalii, diplome, brevete, scrisori și alte obiecte inedite care au aparținut acestui mare lider militar, o uniformă de general, de mică ținută, model 1904, dar și obiecte militare din timpul Primului Război Mondial, descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale în zona Buliga din Pasul Vulcan.

Fiecare piesă expusă pune în valoare realizările și sacrificiile generalului Culcer în slujba țării. Nu ratați șansa de a afla mai multe despre această personalitate remarcabilă a istoriei noastre!

Expoziția este organizată cu sprijinul: Bibliotecii Naționale a României, Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, Asociației Detecții Gorj, Asociației culturale Tătărescu, Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociației Pleniceanu. Fiecare partener a contribuit la realizarea unei experiențe captivante și autentice pentru vizitatori. Mulțumim d-lui Dumitru Hortopan, d-nei Marinela Strîmbulescu, d-lui Liviu Burcea, d-lui Valentin Cîrstea și d-lui Mihai-Lucian Gaiu pentru susținerea acestui proiect și împlicarea în organizarea expoziției dedicate împlinirii a 170 de ani de la nașterea generalului Ioan Culcer, a declarat profesorul Andrei Popete Pătrașcu.

Expoziția este deschisă până la datat de 30 august 2023, la parterul Muzeului Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu”, iar intrarea este liberă.

Generalul gorjean Ioan D. Culcer a fost unul dintre ofițerii de geniu ai Armatei Române, general comandant de mari unități militare, Secretar General al Ministerului de Război, profesor militar la Școala Superioară de Război, guvernator al Cadrilaterului, comandant al Armatei I, Ministru al Lucrărilor Publice, Senator, Președintele Asociației Generale a Ofițerilor în Rezervă și Retragere. A fost decorat cu numeroase medalii și distincții românești și străine.


Pentru o presă întru adevăr, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns