ContraMundum.ro

Oarecum împotriva gândului lumii, noi pariem pe carte. Pe cartea tipărită pe hârtie mai groasă sau mai subțire, cu coperți din carton mai gros sau mai subțire.
Unii oameni, închinători la zeul tehnologiei sau, pur și simplu, prizonieri ai conformismului intelectual, cântă prohodul cărții tipărite, având ca model greaua suferință a printului mass-media. Formatul electronic, spun ei, e-book reader-ul, online-ul vor triumfa definitiv și iremediabil în fața megatonelor de hârtie consumată inutil pentru a produce carte. În scurt timp, cartea va deveni o relicvă simpatică, bună de pus în muzeul tehnologiei, lângă aparatul de zbor al lui Da Vinci.
Noi ne îndoim de împlinirea acestei profeții.
Credem că, în interiorul celor mai mulți dintre oamenii zilei de azi, bombardați cu trilioane de informații, cele mai multe dintre ele false ori imposibil de verificat, nevoia de adevăr argumentat, de ierarhie a informației, de autoritate intelectuală și morală, de valoare certificată crește direct proporțional cu acest bombardament infernal. Or, toate acestea nu pot exista fără bătrânul suport de hârtie.
De ce? Simplu… Într-un ceas, ca hacker sau ca administrator de sistem, poți modifica finalul tuturor pieselor lui Shakespeare din biblioteca online a Amazon. Într-o clipită, cu un singur click al mouse-ului, poți șterge toate cărțile electronice din toate bibliotecile din lume. Dar nu vei putea niciodată să aprinzi un rug mare cât vulcanul Mauna Loa, ca să arzi toate cărțile din lume la minimum 451 de grade pe scara Fahrenheit.
De aceea, Contra Mundum pariază pe carte. (contramundum.ro)


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns