[DOCUMENTAR] Claudiu Dumitrache, O personalitate unică în peisajul românesc, asemănat cu Mihai Eminescu, Cu ecouri în Europa și La Hollywood
O personalitate unică în peisajul românesc, după cum îl consideră regizorul Andrei Zincă, Claudiu Dumitrache este poet, muzician, scriitor și jurnalist român care, la vârsta de doar 24 de ani, scrie istorie în mai multe domenii ale culturii. În ultimii ani, a devenit cunoscut nu doar în România, ci și în cercurile artistice sau de business din Europa și de la Hollywood.
Din copilărie, Mihai Claudiu Dumitrache, născut la București și crescut în comuna Costeștii din Vale din Dâmbovița, într-o familie modestă, și-a descoperit pasiunea pentru muzică și a câștigat, până în prezent, premii ce scot în evidență, așa cum spune cântărețul american Eb Davis, „o voce lină, puternică, foarte emoțională, și o adevărată prezență scenică”. Printre nenumăratele trofee obținute, dirijorul Voicu Enăchescu i-a acordat premiul pentru tehnică și expresivitate vocală de excepție la Tinerimea Română, încă din anul 2013.
Prima sa melodie, intitulată Lumea mea (2016), reprezintă un proiect muzical inedit, Claudiu compunând melodia și interpretând-o pe versuri scrise de mama sa Gabriela Dumitrache, de la care a fost inspirat mai târziu să scrie poezie. În 2016 a câștigat premiul special Music Awards Tv la Battle of the Voices, urmând să aibă un turneu național îndelungat, dar și recitaluri la Bruxelles, Stuttgart sau Frankfurt, alături de alți artiști români.
A sustiut primele spectacole la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Opera Națională Română din București, Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu, Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, Sala Dalles și Tinerimea Română din București, ajungând să fie considerat un talent rarisim de Dida Drăgan, Mirabela Dauer și de alte personalițăti marcante ale muzicii ușoare românești.
Asemănat cu Mihai Eminescu
Membru în Trupa Artistică Anton Pann, fondată de scriitorul Ioan V. Maftei-Buhăiești, și invitat al cenaclurilor din România pentru a susține recitaluri, Claudiu a început să scrie poezie pe băncile liceului tehnologic de la Titu. Astfel, în anul 2018 a debutat cu volumul de versuri Boemia unui mort, volum pentru care a fost asemănat cu Mihai Eminescu.
În acest sens, Christian W. Schenk notează, într-o cronică din 2020, apărută într-un ziar românesc de la Sydney, că „Poezia nu a murit, – nu va muri, pentru că ea este o componentă esențială a sensibilității umane; – ea își are locul discret în adâncul ființei umane, un modus vivendi a naturii noastre. Așa credea și poetul național al românilor, acum mai bine de un secol, așa crede azi și un tânăr poet al vremii noastre, Claudiu Dumitrache, – pe același meridian, cu alt limbaj, cu alte orizonturi ale recepției lirice, cu alt conținut în vălmășagul realităților contemporane! […] Lirism, modernitate, expresivitate autentică în densitatea și culorile verbului, poezia lui Claudiu Dumitrache este mesajul unui talent literar în configurația tinerei lirici de azi…”.
Tot aici, Valentina Vasile afirmă că „Dumitrache este un neosimbolist al timpului actual. Întreaga lui operă este plină de simboluri”. Aceasta din urmă mai spune că autorul „aduce în paginile lucrărilor lui o revelaţie – revelaţia tânărului care e ancorat în viaţă de adevăr, care vrea să iubească, care vrea în fiecare zi să ridice altare de mulţumire pentru că trăiește, pentru că știe să mângâie cuvintele, pentru că știe să asculte notele și pentru că iubește oamenii. Claudiu Dumitrache este un poet al astrelor și al infinitului, aducându-ne aminte de Eminescu […] Claudiu este cântec, poezie și puritate, este un mic prinț al lui Antoine de Saint -Exupery, zburând prin galaxii în căutarea unei singure flori de pe o planetă”.
Cercetătoarea Galina Martea, de la Academia Româno-Americană de Științe și Arte, într-un articol intitulat Mitul creativ al poetului și muzicianului Claudiu Dumitrache, publicat în 2021 într-un ziar din Canada, scrie că „cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc”.
În lucrarea de critică literară Persuasiune şi dorinţă de comunicare în actul criticii din 2020, Ștefan Lucian Mureșanu notează că versurile lui Claudiu Dumitrache „te surprind atât prin naturalețe, cât și prin filosofia specifică poeziei simboliste tratată într-un neomodernism violet”. Tot Mureșanu remarcă că în stilul poetului se regăsește „o supraconductibilitate poetică, o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic”.
Dumitrache este considerat un neosimbolist ce prezintă în creațiile sale valori românești, aducând aminte de „personalități vii”: Carmen Sylva, Bogdan Petriceicu Hașdeu și Regina Maria. Chiar dacă volumul aparține unor „timpuri trecute” (după cum considera Alexandru Cistelecan), „moartea din volumul său este doar un pretext” (Ioan Es. Pop), volumul fiind ,de fapt, plin de speranță, credință în nemurire și în viitor. Astfel, Vilia Banța continuă și concretizează filozofia volumului prin a scrie că tematica poeziilor sale nu i se pare să fie „deloc moartea ori renunțarea – dimpotrivă, în acest context mort-viu, Claudiu rămâne un învingător prin iubire, speranță, entuziasm, dar mai ales prin luciditate”.
Un intelectual care poate coagula suflete
În anul 2019, Claudiu își publica autobiografia, la 20 de ani, cu aceasta stabilind recordul literar național de cel mai tânăr autor de autobiografie, record omologat de Asociația Cartea Recordurilor din România. Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, având în vedere opera sa, considera, în anul 2021, aceea că „Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale […] El va duce literatura română și artele mai departe. Acum este multă umbră, dar va veni lumina. Claudiu Dumitrache este un intelectual care poate coagula suflete, ceea ce nu este puțin lucru.” În august 2023, cu ocazia Forumului Național Cultural Brâncoveniana, academicianul mai menționează, despre Claudiu Dumitrache, că este „un purtător și un făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească”.
Ca influențe în literatură, dar și în viață, pr. profesor Ionel Cioabă remarcă la Claudiu aceea că, fiind „călăuzit de episcopi și părinți din România, SUA și din Muntele Athos, a început să studieze și să fie atras de scrierile marilor intelectuali și academicieni ortodocși ai ultimelor decenii”, găsindu-și răspunsurile pentru orice întrebări „în învățăturile lui Sofronie Saharov, Serafim Rose, Rafail Noica, Jean Boboc, Dumitru Stăniloae, Theologos Cadar și Zoe Dumitrescu Bușulenga”.
Pentru activitatea sa literară și artistică, călătorind în Europa, Asia și SUA, susținând peste două mii de spectacole și organizând evenimente culturale de nivel național, a primit titlul de Cetățean de Onoare în comuna Costeștii din Vale și a fost desemnat printre personalitățile notorii ale culturii din Republica Moldova, ca laureat al ziarului Literatura și Arta, alături de Ioan-Aurel Pop, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Eugen Simion și Dan Puric.
Revista Litere, de asemenea, i-a acordat premiul pentru poezie în cadrul Festivalului Național de Literatură Moștenirea Văcăreștilor din 2021, iar un an mai târziu obține și premiul special al juriului pentru poezie la Festivalul Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită. De-a lungul timpului a publicat mai multe cărți, dintre care, cel mai mult, se remarcă Boemia unui mort (2018), biografia 20 (2019), Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie (2023) sau poemul Slujitorii lui Apollo (2020), despre care Liviu Antonesei spune că este amplu și excelent, dar și cel mai lung și mai bun poem din cele pe care le cunoaște. Tot despre Slujitorii lui Apollo, Nicolae Dabija notează că „Poezia lui Claudiu Dumitrache are înger”, căzând de acord cu scriitorul Sergiu Botezatu și susținând că autorul este „un adevărat” respectiv „un fidel sjujitor al lui Apollo”.
Încununarea activității sale de jurnalist și eseist, desfășurată la revista Regal Literar pe care a fondat-o, dar și la alte publicații precum Ultima Oră, Gândul, Timpul, Actualitatea Muzicală, Independența Română, Literatura și Arta, Luceafărul și Radar de Media, a venit în anul 2022 din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Claudiu devenind cel mai tânăr jurnalist, din istoria presei românești, care a primit premiul UZPR pentru excelență.
Considerat o revelație a perioadei contemporane, Claudiu Dumitrache este invitat în școli și licee pentru a susține conferințe elevilor despre originea și sensul artei, iar unele dintre scrierile sale au devenit, în anii trecuți, teme în cadrul Universității București și Universității Hyperion, cu prezența în dicționare enciclopedice și antologii de specialitate.
După cum relatează mai multe reviste de cultură, alte personalități de nivel mondial care și-au exprimat aprecierea creațiilor sale au fost și Miley Cyrus, Michaela Rose (ex. Arabesque), afaceristul Michael Koch din consiliul Forbes, Cheryl Shuman (CEO Beverly Hills Cannabis), Isaac Cates (din comisia de vot a Premiilor Grammy), Michael James Down, Jakob Petrén, Kaven Girouard (chitaristul lui Celine Dion) și Jonathan Jackson.
Pe când Claudiu Dumitrache era nominalizat pentru un premiu muzical în Las Vegas, actorul Michael Airington îl prezenta nu doar ca pe „un interpret incredibil”, dar și ca pe „un artist cu o perseverență ce l-a dus spre succes”, considerându-l „un pariu grozav”, după cum arată și o publicație din Los Angeles.
„poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj…”
Într-o prefață ce se va regăsi într-o nouă carte scrisă de către Claudiu, celebrul actor și cântăreț american Jonathan Jackson, laureat a 5 premii Emmy, notează că „arta este un meta-limbaj” și că „poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj și invită inima să contemple viața pe cele mai esențiale planuri”. Jonathan, fratele lui Candice Jackson, fostă secretară de guvern a Departamentului de Educație SUA în administrația Trump, mai scrie, despre volumul lui Claudiu, că, „este o explorare poetică, profund personală a sensului vieții, a relațiilor, a frumuseții, a tristeții și a credinței ancestrale”.
Din 2020, Mihai Claudiu Dumitrache, fost președinte al Departamentului de Educație, Cercetare și Cultură în PNR, este numit Ambasador al Culturii al Euro Education Federation, printr-un program al Comisiei Europene, și, din 2022, organizează Premiile Radar de Media. De asemenea, este membru afiliat CPFCFC din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor de pe lângă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind interesat de combaterea doctrinelor ezoterice, de psihologia artistică și de religiozitatea marilor genii ale lumii, precum Albert Einstein și Mihai Eminescu.
Alți oameni de cultură de care Claudiu a fost remarcat sunt Veronica Balaj, Lidia Grosu și arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, cel din urmă afirmând că poezia sa este satirică și moralizatoare, dar și că autorul are „harismă cu carul, isprăvi inedite și personalitate uluitoare”.
Claudiu Dumitrache a cântat în deschiderea unor mari artiști internaționali care au concertat în România, printre care trupa Alphaville, Neda Ukraden și Faydee. Este membru UNART, UCMR-ADA, membru de onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor din Republica Moldova, membru de onoare al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, membru în comisii și jurii de specialitate muzicală și literară, Ambasador Internațional al Păcii la World Literary Forum for Peace and Human Rights și director al trustului de presă Myosotis Media Group.
În Milenarium – dicționarul enciclopedic al scriitorilor români la începutul secolului al III-a, regizorul Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralam Zincă, conchide prin afirmația că: „prin Claudiu Dumitrache, noile generaţii ne asigură pe noi, adulţii, că ARTA ramâne pe mâini deosebit de bune!”
Din aceeași sursă aflăm că Dumitrache este membru al Comunității Profesioniștilor Romi, fiind de etnie româno-romă.
Autor: Liliana Marin