Cula de pe digul Jiului / Sursă carte poștală: Biblioteca Națională a României, Fondul Saint Georges.

Cula de pe digul Jiului, construită în secolul trecut, la inițiativa Arethiei Tătărescu, pentru a deveni primul muzeu al Gorjului, este un important monument istoric și arhitectural, cu o valoare culturală deosebită pentru comunitatea locală și pentru istoria întregii zone, fiind proiectat de arhitectul Julius Doppelreiter.

Cu toate acestea, de aproape un an, cula a fost abandonată de muncitorii care lucrau la reabilitarea ei și lăsată în paragină, fără nicio intervenție din partea autorităților locale, acoperișul de șindrilă al culei fiind lăsat în mod iresponsabil dezvelit în perioada anotimpului rece, ceea ce reprezintă o atitudine disprețuitoare față de valorile culturale ale comunității.

Într-o societate în care patrimoniul cultural și istoric reprezintă o comoară neprețuită, este inacceptabil ca autoritățile să ignore și să lase în paragină clădiri și monumente cu valoare deosebită. Cula de pe digul Jiului, o construcție emblematică pentru oraș, a ajuns într-o stare deplorabilă din cauza neglijenței și indiferenței administrației locale.


Pentru o presă independentă, ne puteți sprijini cu o donație. Vă mulțumim!


  • MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns