Foto: Adevărul

Cu toţii am urmărit în aceste zile evenimentele dramatice desfăşurate  la Chişinău. Asemenea celor din decembrie 1989 de la Bucureşti, aceste evenimente au zguduit  lumea civilizată. Zeci de mii de oameni de bună credinţă, între care cei mai mulţi erau tineri, protestau în faţa instituţiilor  de vârf  ale ţării faţă de falsificarea alegerilor parlamentare. Din protestele lor reieşea că fuseseră înscrişi pe listele de vot nenumăraţi oameni decedaţi de mulţi ani, cât şi alţii plecaţi demult din ţară în străinătate. Votaseră de mai multe ori unii, la mai multe secţii de votare. Se înregistraseră bătăi şi alte multe asemenea. Oamenii aceia doreau repetarea votării şi verificarea atentă a listelor de vot. În urma acestor voturi discutabile, comuniştii obţinuseră peste 60% din locurile parlamentare, ceea ce le asigura o majoritate confortabilă. Protestul părea că decurge normal, civilizat, ca-ntr-o societate democratică. Iată, însă, că au apărut instigatori de aiurea, care au devastat sediile parlamentului şi preşedinţiei, au distrus bunuri şi au dat foc. Acesta a fost pretextul care a declanşat represaliile. Au început arestările, bătăile, s-a anunţat că sunt numeroşi morţi şi răniţi.

Colac peste pupăză, autorităţile au găsit ţapul ispăşitor în România. Au expulzat pe ambasadorul nostru de la Chişinău, au închis graniţa spre România, au introdus imediat viza şi taxa pentru cei ce voiau să tranziteze spre şi dinspre România. Preşedintele Moldovei a făcut o serie de afirmaţii grave la adresa preşedintelui nostru şi autorităţilor de la Bucureşti. Autorităţile noastre au tratat totul cu superioritate, cu diplomaţie, calm şi maturitate politică.

Nu ştim cum vor evolua lucrurile, dar evenimentele recente de la Chişinău, cred că înseamnă începutul sfârşitului unui regim dictatorial  comunist. Toate au un sfârşit. Moldovenii nu mai sunt cei de acum douăzeci de ani. Au circulat în Europa. Unii au fost la studii în şcolile româneşti şi europene, alţii au fost la muncă în ţările europene. Duhul libertăţii i-a molipsit şi pe ei. Au văzut şi ei societăţi democratice, libertăţi şi drepturi cetăţeneşti, care le-au dat de gândit. Precizez că am avut elevi la Liceul Economic din Tr. Severin din Basarabia şi din Transnistria şi pot afirma că au fost cei mai buni elevi pe care i-am avut. Tinerii aceia erau avizi de cunoaştere. Erau copiii necăjiţi, care doreau să realizeze ceva în viaţă. Erau capabili, talentaţi la ştiinţe exacte, dar şi la  literatură, teatru, muzică. Erau plini de bună-cuviinţă şi de credinţă. M-am întâlnit cu unii dintre ei la mai mulţi ani după ce absolviseră. Am aflat că unii rămăseseră în România, dar alţii se întorseseră în Moldova. Astfel de tineri sunt drojdia care fermentează întreg aluatul social. Ei sunt  ceea ce erau paşoptiştii noştri, care, la 1848, venind din Apus cu ideile Revoluţiei Franceze, au răsturnat o orânduire socială şi au pus bazele României moderne.

Am convingerea fermă că nu va putea fi ţinut încătuşat un popor prea multă vreme, cu toate presiunile ce se fac asupra lui. Dictatura nu-şi mai are locul la acest început de veac şi de mileniu. Libertatea este aproape şi pentru Moldova. Dă, Doamne![26]


[26] Basarabia însângerată, în vol. Scrisoare pastorală, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, vol. IV, 2011, pp. 367 – 368;


Fragment din cartea ,,Europa, Europa!!!…“, Pr. AL. STĂNCIULESCU-BÂRDA, Editura Cuget Românesc, Bârda, 2019.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns