PNL și cioara de pe gard

en.wikipedia.org

Vasile Astărăstoae

În fața nemulțumirilor celor din sectorul medical și din educație (privind poziția PNL față de creșterile salariale), în campanie electorală ni se propune cioara de pe gard. Aflăm că trebuie să avem răbdare pentru că în câteva zile guvernul tehnocrat susținut de PNL va veni cu o lege unică a salarizării în sectorul bugetar. O lege despre care nici măcar PNL-ul nu știe ce cuprinde. Oricum ni se spune că va fi bine ca să nu fie rău. Și tot în campanie electorală se spune că salariile medicilor vor fi dublate în august 2017.

Am câteva nelămuriri:

În primul rând, care va fi impactul bugetar în condițiile în care ni s-a argumentat că măririle salariale vor afecta deficitul bugetar care va crește peste 3% așa cum ne-am angajat în fața UE. Și, astfel, nu vor fi bani pentru investiții.

În al doilea rând, cum poți să discuți despre o majorare în întreg sistemul bugetar cât timp nu știi cum arată bugetul?!

În al treilea rând, cum poți vorbi despre o lege unică a salarizării cât timp nu ai discutat „anvelopa salarială” cu partenerii sociali? Și, nu în ultimul rând, când va fi promulgată o asemenea lege? Dacă facem un calcul simplu, observăm că mai devreme de 2017 acest lucru nu este posibil. (…) – integral pe astarastoae.wordpress.com.

22.11.2016


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns