Apel public pentru protejarea și promovarea patrimoniului istoric al Târgu Jiului!

Constatăm cu regret că deși Târgu Jiul este un oraș în care istoria și cultura se întâlnesc într-un mod unic, autoritățile locale au rămas corigente în privința protejării și promovării patrimoniului istoric!

Ziua atestării documentare a orașului Târgu Jiu, un eveniment important pentru localitatea noastră, a trecut sub tăcere anul trecut. În timp ce autoritățile locale au ales să ignore această sărbătoare, o altă zi de aniversare recentă, cea a Ecaterinei Teodoroiu, a fost nemarcată și uitată. Cu toate acestea Primăria Municipiului Târgu Jiu a cheltuit o sumă considerabilă, de 1 miliard și jumătate de lei vechi, pentru un document oficial, plagiat și plin de greșeli uriașe în privința istoriei orașului nostru. Incompetența autorităților locale ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care sunt gestionate evenimentele importante și patrimoniul istoric al orașului.

Este profund regretabil să constatăm că biografia Ecaterinei Teodoroiu, una dintre cele mai cunoscute figuri feminine din istoria României, a fost tratată cu lipsă de respect și profesionalism. Acest document oficial (Strategia integrată de dezvoltare urbană a Municipiului Târgu Jiu 2021-2027), girat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, este, din păcate, plin de greșeli și distorsionări ale faptelor reale.

Este de neînțeles cum autoritățile pot să accepte astfel de practici, care denaturează istoria Târgu Jiului și figura Eroinei noastre naționale. Este nevoie de responsabilitate și competență în conducerea locală, pentru a asigura o gestionare adecvată a patrimoniului cultural și istoric.

Primarul, viceprimarii și consilierii locali ar trebui să acorde o atenție sporită istoriei orașului și în consecință obiectivelor aflate pe Lista Monumentelor Istorice: strada „Calea Eroilor” prost reabilitată, operele lui Brâncuși, statuia lui Tudor Vladimirescu și Podul „Ferdinand I” nerestaurate, cula de pe digul Jiului abandonată, soclurile busturilor familiei Tătărescu în continuare goale, „Coloana fără Sfârșit” folosită în mod ilegal de Institutul „Elie Wiesel” pentru promovarea Holocaustului pe un calendar pentru elevi, fără nicio reacție din partea autorităților locale. Intervențiile abuzive trebuie să înceteze! Este de datoria lor să protejeze și să promoveze valorile istorice și culturale ale orașului, nu să le distrugă prin ignoranță sau să întocmească documente oficiale plagiate și pline de greșeli despre ele.

Este necesară o schimbare în abordarea autorităților locale în ceea ce privește gestionarea patrimoniului istoric al Târgu Jiului. Această neglijență nu poate continua la nesfârșit! Ajunge cu lipsa responsabilității într-un oraș care respiră istorie și cultură! Sperăm ca acest apel public să atragă atenția asupra incompetenței și lipsei de responsabilitate a autorităților locale din Târgu Jiu în ceea ce privește protejarea și promovarea istoriei și culturii locale!

Andrei Popete Pătrașcu


  • Suntem cenzurați online, pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Apărăm Credința și Patria. Susținem Monarhia, Familia, Cultura, Tradiția și Viața de la concepție la moartea naturală.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu

Lasă un răspuns