Gorjule, Mândrule! „Viva la Rumenia, vivano i Rumeni”!

Între zilele de 4 – 10 decembrie 1892, la Padova (Italia), se comemorau 250 de ani de la dispariția „marelui Galilei”. Ca urmare, au fost „invitate toate universitățile din Europa”.

După discursul reprezentantului „studenților din streinătate (…) ceru cuventul studentul Constantin Bălăcescu de la Academia de sculptură din Veneția”. Ce a urmat, credem că a depășit cu mult imaginația oricăruia dintre noi:

„În mijlocul celui mai mare sgomot rectorul universităței, Feraris, dădu semnalul că un student român a cerut cuvântul. A fost un fel de surprindere nemaipomenită, scriu ziarele padovane, când își începu micul, dar entusiastul seu discurs representantul studenților români. În tot timpul cuvântării sale, lumea acoperea cu buchete de flori pe românul care cuvânta italienilor în dulcea lor limbă, iar sala resuna de strigăte neîntrerupte de Viva la Rumenia, vivano i Rumeni! După discurs, valorosul tânăr român fu luat și dus pe brațe de profesori, de rectorul universităței și de studenți; el fu așezat între dânșii în fruntea mesei și împărtășit de mari onoruri”.

Dar cine era tânărul student, atât de aclamat de italieni? Era vorba despre Constantin Bălăcescu, unul dintre cei mai mari sculptori ai Gorjului până la apariția magului Brâncuși. S-a născut în anul 1865, în localitatea Bolboși din județul Gorj. Cea mai edificatoare creație a sa, cei mai mulți dintre noi am trecut măcar odată în viață pe lângă ea, a fost statuia lui Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu!

de Gabriel Sarcină


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns