Gorjule, Mândrule! Apelul unui dascăl cărturar…

Foto: magazincritic.ro

Despre învățătorul Dumitru Gh. Popescu-Tismana am aflat că a absolvit Școala Normală „Carol I” din București, încă din 1884. Au armat apoi „43 de ani de muncă la Şcoala Tismana unde a fost inspectat de revizori şcolari şi de doi miniştri”.

Din spusele sale reiese că „în tinereţe am adunat folclor, adică, cântece populare de la lăutari şi din popor şi le-am colectat într-o broşură numită „Dorul”. Tot în tinereţe am tipărit o broşură mică la Miloșescu: „Şcoala vieţii” şi am compus şi scris atunci încă două caiete cu peste o sută de poezii, de articole şi poeme de publicat (…) ar fi păcat ca munca mea să se piardă în zadar, ca lumina să fie ascunsă sub obroc, cum s-a exprimat personal către mine defunctul preot Dumitru Lungulescu din Craiova, care a văzut multe caiete ale mele…”.

„Bazat pe aceste consideraţiuni, subsemnatul autor fac un apel călduros către copiii şi nepoţii mei de surori, către colegi, prieteni şi săteni, ca după moartea mea, când presa va fi mai liberă, să stăruiască să le tipărească în broşuri cu costul editorilor prin oraşe sau să contribuie fiecare cu cât vrea să dea, pentru a se tipări aceste scrieri ale mele, bine alese, ce sunt cuprinse în vreo douăzeci de caiete mari şi mici, care vor rămâne în sama copiilor mei şi care ştiu că eu n-am avut puterea şi mijloacele a le publica, căci ar fi păcat pentru posteritate şi pentru cei care i-am omagiat, să se piardă această muncă intelectuală din toată viaţa mea care este de 86 de ani în toamna anului 1950”.

de Gabriel Sarcină

PS – mulțumim din nou, Dl. Profesor Dan Pupăză pentru toate materialele puse la dispoziția noastră!


  • Pentru o presă independentă, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Suntem cenzurați online/pe rețelele de socializare. Zilnic, puteți accesa site-ul pentru a vă informa.
  • Contactați-ne oricând.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservatorContează pe ȘTIRI ce contează!

Lasă un răspuns