Biblioteci neconvenționale pe mapamond

Sursa foto: Pixabay

Când spunem bibliotecă, automat ne vine în minte Biblioteca din Alexandria. Urmează și alte biblioteci după model atenian, clădiri istorice, construcții mărețe cu o arhitectură uimitoare.

Adevărate centre culturale, cu decorațiuni impresionante și interioare prețioase, bibliotecile au avut dintotdeauna un rol deosebit de important în viața comunității.

E suficient să ne ducem cu gândul la Biblioteca San Lorenzo de El Escorial din Spania, cu ale sale podele din marmură și frescele decorative realizate de pictorul renascentist Pellegrino Tibaldi, ca să ne dăm seama de însemnătatea și grandiozitatea bibliotecii de-a lungul timpului și până în zilele noastre.

Marile biblioteci ale lumii sunt considerate bijuterii arhitectonice care adăpostesc comori neprețuite – cărțile. Acestea sunt vizitate anual de milioane de turiști, nu doar pentru studiul volumelor rare, ci și pentru istoria lor, pentru picturile, sculpturile sau designul interior.

Astăzi, însă, nu ne vom axa pe bibliotecile grandioase, ci pe cele neconvenționale. În continuare, iată 6 din bibliotecile ieșite din comun ale mapamondului.

Biblioburro (Măgărușul bibliotecar), Columbia

Profesorul Luis Soriano și-a pus în practică ideea de a crea o bibliotecă mobilă, într-unul din satele columbiene, pentru a facilita accesul la cărți populației din mediul rural. Dispuse pe câte două rafturi din lemn, cărțile sunt transportate de către doi măgăruși, pe ulițele satului, stârnind zâmbete, dar și interes față de cărți. Profesorul petrece aproximativ patru ore pe zi plimbându-se cu biblioteca mobilă.

Long Room (Camera Lungă) – Biblioteca Colegiului Trinity din Irlanda

Cea mai veche universitate din Irlanda găzduiește și cea mai mare bibliotecă a țării. Cele mai vechi și rare volume sunt păstrate în Camera lungă – aceasta este cea mai mare încăpere dedicată cărților, din lume. Camera lungă a ajuns în lumina reflectoarelor după ce s-a aflat că a reprezentat o sursă de inspirație pentru Arhivele Jedi, în filmul Star Wars.

Biblioteca Sandro Penna, Italia

Nu, nu este vorba despre o navă spațială extraterestră. Este de fapt… o construcție inspirată de o gumă de mestecat. Mare, roz, dulce și ideală pentru baloane. Biblioteca îi poartă numele poetului italian, Sandro Penna, iar arhitectul care a proiectat-o este Italo Rota. Specială este sticla roz din care sunt alcătuiți pereții și care, pe timpul zilei, permite lumina solară, iar pe timp de noapte îi creează o luminozitate aparte interiorului.

Cămila Bibliotecă, Kenya

Dacă vă gândeați că măgărușul columbian este singurul cărăuș de cărți neconvențional, înseamnă că nu ați auzit încă de cămilele kenyene. Caravana-bibliotecă le asigură lectura comunităților nomade din deșertul kenyan. Dotate cu diverse cărți, cămilele facilitează accesul la literatură, implicit la educație și informație pentru acel segment de populație ce prezintă tot mai mult nevoia de alfabetizare.

Biblioteca Vasconcelos, Mexic

O adevărată mega-bibliotecă, un rai pentru iubitorii de lectură și un aspect ce te duce cu gândul la pelicula cinematografică Matrix. Cărțile sunt dispuse pe rafturi suspendate din cristal, prinse în fitinguri de oțel. Biblioteca este înconjurată de o superbă grădină botanică, iar per ansamblu este un mix de foarte modern, vechi și natural.

Biblioteca Nassau, Bahamas

Această clădire datează din anul 1700 și destinația sa inițială nu a avut nicio legătură cu literatura. De fapt, era o închisoare de maximă securitate pentru criminali. Construcția s-a transformat în bibliotecă la mai bine de un secol după finalizarea ei, iar forma sa octogonală s-a dovedit ideală pentru găzduirea cărților.

În țara noastră  se sărbătorește anual Ziua Bibliotecarului din România la data de 23 aprilie. Cu această ocazie, evenimentele literare se țin lanț, iar cărțile și, implicit, bibliotecile sunt în lumina reflectoarelor. Noi vă invităm la lectură și la alegerea de volume care să vă motiveze și să vă creeze pasiunea de a citi.

MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo – Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns