CINIC: ASOCIAȚIA CARE ADMINISTREAZĂ ADĂPOSTUL CANIN DE LA TÂRGU JIU UNDE AU FOST MASACRAȚI ZECI DE CÂINI NU A ÎNREGISTRAT 30 DE TONE DE MÂNCARE PRIMITĂ GRATUIT: CONTRACTUL PRIN CARE PRIMĂRIA TÂRGU JIU A TRANSFERAT ADĂPOSTUL DE CÂINI UNEI ASOCIAȚII VA FI CONTROLAT DE CAMERA DE CONTURI GORJ

TRAIAN HORIA

Pe 12 august 2024, în adăpostul public al Primăriei din Târgu Jiu, 60 de câini fără stăpân erau uciși brutal într-o singură noapte, în ceea ce a fost numită ,,o execuție publică”. Cruzimea actului a generat indignare în comunitate și proteste de stradă și a marcat din nou un trist adevăr: România lui Marcel Ciolacu funcționează din inerție nu doar pentru cetățenii ei, dar și pentru animalele fără stăpân. Un raport care ne-a fost transmis de Curtea de Conturi arată sec cine a avut grijă de animalele de la Târgu Jiu: o entitate nefuncțională și fantomatică înființată în 2012 și numită pretențios (scuzați lungimea!) Asociația de dezvoltare intercomunitară Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân (A.S.J.O.A.F.S. Hunedoara), unde trândăvia se împletește  armonios cu ignoranța și sindromul ,,obrazului gros”. Din iunie 2023, Primăria Târgu Jiu (prin S.C. Edilitara Public S.A.) a delegat Serviciul pentru protecția câinilor fără stăpân către această asociație care, cel puțin la o primă vedere, a avut tot ce îi trebuie ca să își facă treaba: bani, terenuri, clădiri, sprijin de la autoritățile locale. Raportul Curții prezintă, însă, o sinteză a haosului constatat în perioada octombrie-noiembrie 2023 de inspectori la sediul asociației, pe parcursul celui mai recent audit: cel care verificase respectarea prevederilor legale pentru anul 2022.

Documentul menționează neverosimil că ,,din punct de vedere al prevederilor legale și contractuale, datele cuprinse în situațiile financiare, precum și modul de gestionare a mijloacelor materiale și bănești și asigurarea integrității patrimoniului nu sunt conforme, sub toate aspectele semnificative, iar neconformitatea este generalizată”, adăugându-se că ,,la nivelul Asociației nu au fost respectate scopurile și obiectivele actului constitutiv, statutului și regulamentului de organizare și funcționare a Asociației cu privire la obiectul de activitate”. Printre neregulile constatate apar neachitarea impozitelor și taxelor datorate bugetului public, telefoane mobile furate, abonamente de telefonie mobilă achitate, dar neutilizate, neînregistrarea de active, nereguli în gestionarea donațiilor și adopțiilor de la distanță, control intern cvasi-inexistent, stare de lehamite generală (în 2022, trei ședințe ale A.S.J.O.A.F.S. Hunedoara cu asociații nu au reușit să strângă o majoritate simplă), o multitudine de activități ,,neeconomice și neeficiente” și altele. Pare cinic, dar asociația a primit, între 2022-2023, o cantitate de 30 de tone de hrană pentru animale, care nu a  fost evaluată și înregistrată în contabilitate. În acest context, al jemanfișismului, miserupismului și lucrurilor știute sau neștiute de la A.S.J.O.A.F.S. Hunedoara – cea care administrează în prezent și Adăpostul de la Târgu Jiu din str. Termocentralei, uciderea a zeci de animale vulnerabile poate fi considerată ca unul dintre rezultatele unei atmosfere negative și opace. Curtea de Conturi a decis ca data de 31 dec. 2024 să fie termenul-limită acordat conducerii A.S.J.O.A.F.S. pentru remedierea tuturor neregulilor. În același timp, este de menționat că transferul prin contract a Serviciului pentru protecția câinilor fără stăpân de către Primăria Târgu Jiu către asociație este obiectul unei misiuni de audit care va fi desfășurate de Camera de Conturi Gorj. Vom reveni.

Fotografii: asjhunedoara.ro.

Notă B.R.B.: Edificatoare este reacția dlui dr. Oprean, președintele asociației cu pricina, dinainte de protestul din 22 august – https://gorjtv.ro/2024/08/21/oprean-voi-eutanasia-toti-cainii/. Să îi fie RUȘINE!

Lasă un răspuns