Gorjule, Mândrule! Rețetarul de cerneală…

pixabay.com, Engin Akyurt

În legătură cu povestitorul Nicolae al Lupului, gorjeanul care s-a pricopsit cu patronimicul de „Ion Creangă al Olteniei”, cei mai autodidacți dintre noi își amintesc despre locul nașterii sale: Mielărița Brădicenilor, azi arondată la comuna Peștișani, județul Gorj.

În poveștile sale ne-a lăsat câteva rânduri memorabile privitoare la felul cum învățau carte copiii din localitatea sa natală în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Spre știința tuturor, aceștia foloseau masa cu nisip, iar după ce dobândeau oarece deprinderi în taina scrisului, numai atunci treceau și la hârtie. Ca instrumente de scris utilizau celebrele condeiele din pană de gâscă sau plaivazele (creioane) din plumb.

Ne-au fermecat însă, la propriu, notațiile sale despre felul cum se plăsmuia cerneala pe care o întrebuințau la scris, motiv pentru care am ținut să readucem în atenția tuturor acest procedeu inedit: „cerneala ne-o făceam singuri frecând funinginea prinsă pe fundul căldărilor, cu o cârpă muiată în rachiu de cel tare (…) după ce cârpa se înnegrea ca pana corbului, o limpezeam în strachina cu rachiu, și iar frecam, până ce degetul muiat în cerneală, rămânea și el negru ca pana corbului. Luam apoi clei de prun, îl amestecam în apă călduță până se topea, și-l amestecam cu cerneala. Să tot fi scris cu ea. Aveam fiecare urciorul nostru, să ne ajungă pe un an” .

PS – „călimările și nisipernițele erau realizate de unul Bușoiu al bătrân din Brădiceni, vestit în partea locului ca olar dibaci. De la el cumpăra și canțileriile isprăvniciei și toate tahturile” .

Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns