Gorjule, Mândrule! Castanul lui Blagoslov

Județul Gorj / magazincritic.ro

Călătorul pasionat de pustietate, ca să ajungă la castanul lui Blagoslov, poate cel mai ușor ar avea de urmat traseul de pe Valea Pocruiei, azi încorporată administrativ la orașul Tismana, județul Gorj. Trebuie traversată gura Văii Pocruiei și urmat drumul care trecea pe lângă „Piatra cu Aglice”. Această cărare îți va permite să dai de „Bunarul împărătesc”, iar mai sus se ajunge la „Cornetul de lilieci”, după care se continuă spre „Valea Șașă”, cea care este situată în imediata apropiere a castanului care a fost denumit după numele călugărului Blagoslov.

Un drumeț din anii ’30 ai secolului trecut a ajuns aici și a constatat că pe sub poalele sale falnice exista așezat un scăunel, precum și un izvor cu apă rece și gustoasă despre care se crede că „a izvorât prin rugăciunile călugărilor osândiți să urce dealul cu povara castanelor în spate”. De altfel, toate aceste elemente au dus la denumirea acestei surse de apă, de „Fântâna alinării”. Același drumeț a mai constatat și că pe tulpina castanului, ca și pe fagii din apropierea acestuia, existau nenumărate icoane, multe fiind acoperite de coajă și de mușchi.

Dar controversele persistă până în zilele noastre și în ceea ce privește denumirea sa. Una dintre legende ne dezvăluie că a fost desemnat după numele lui Blagoslov (în limba slavă folosită de biserică, Blagoslov însemna cinstitul Blagoe), un călugăr harnic, cuprins de evlavie și bunătate, cel care ar fi sădit și îngrijit acest castan. Cum era obosit și flămând s-a rugat la bunul Dumnezeu să-i aline suferințele trupești și să-l întremeze. Dumnezeu l-a ascultat și a făcut minunea, astfel că de sub rădăcinile castanului a țâșnit un fir de apă, „o adevărată minune”!

Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns