Gorjule, Mândrule! Minutul de reculegere

Carol al II lea

În chiar anul instaurării regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, câțiva gorjeni cu inițiativă patriotică, undeva prin luna octombrie 1938, au pus bazele unei Filiale a foștilor luptători din Gorj – participanți la Marele Război – decorați cu medalia „Bărbăție și Credință cu spade”.

Prin vocile domnilor C. Anescu, D. Borcan și D. Birău s-a solicitat instituirea „unei delegații care să se prezinte forurilor superioare pentru obținerea împroprietăririi medaliaților din județul Gorj”. Totodată, celor prezenți li s-a sugerat să sprijine noua asociație profesională, „dând dovadă în tot momentul de ordine și disciplină”.

Numai că, chiar înainte de deschiderea ședinței, într-un moment de mare inspirație, la propunerea dl. Gheorghe Ionicioiu, adunarea a aprobat „păstrarea unui minut de reculegere în memoria Reginei Maria”, cea care decedase în data de 18 iulie 1938.

A fost un gest curajos, cunoscându-se relațiile tensionate dintre autoritarul Rege Carol al II-lea și mama sa, însă și un gest de noblețe și recunoștință nețărmurită față de ceea ce întruchipase Regina Maria în realizarea României Mari.

Gabriel Sarcină


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns