Contraste (ce mai zic gurile rele de prin tîrg?) – tentativă eșuată de pamflet

capital.market.md

O mamă cu patru copii cere bani (10.000 lei) să poată duce copilul ars la doctor și e greu, dacă nu chiar imposibil, să strîngă o sumă așa mare. E refuzată deseori?
În acest timp, niște copii își cumpără PlayStation 5 la peste 3.000 lei.
Se aruncă tone de mîncare la gunoi, în timp ce mulți oameni mor de foame sau nu au nici măcar apă potabilă. Noi facem scandal dacă se ia apa cîteva ore de la robinet.
Corupția e în floare, căci prea mulți dintre noi furăm, într-un fel sau altul. Să nu ne așteptăm să nu avem hoți în fruntea țării, dacă majoritatea dintre noi nu suntem oameni cinstiți!
În școli e prăpăd. De la copii cu orice alte preocupări decît să învețe la profesori ce nu au ce căuta la catedră, oameni fără vocație de dascăl și mai grav, fără dragoste de copii. Dar cum să ai dragoste pentru elevii tăi, dacă nu-L cunoști pe Dumnezeu?
Unii directori de școală au ajuns baroni locali, moșieri de provincie. Dacă se cotizează cît trebuie, ajungi la colegiul dorit. Nu contează că ești o nulitate profesională, ajungi să predai la clase din colegii de renume, prăpădind generații întregi. Și pentru ce? Că te crezi valoros pentru un post care te depășește și ai dat peste un director corupt (care se poartă ca și cînd școala este a sa și poate face ce vrea)? Și I.Ș.J.-ul ce păzește? El fie nu știe de situație, deci e condamnabil, fie o girează din interior prin anumiți inspectori, ceea ce îl face și mai de blamat.
La clasele mici, avem inepția calificativelor. Notele ce aveau?
Fiindcă nu erau bune semestrele sau trimestrele, niște idioți au inventat modulele. Tot ei ne-au adus manualele ,,alternative” și tablele inteligente. Nu le văd locul în școlile normale, dar înțelepții de la minister le-au dus și copiilor cu C.E.S. Drogurile au ajuns și pe la cei de gimnaziu. Poliția vine la școală să învețe profesorii să depisteze drogații, că ei nu au timp, nu au resurse? De ce pasează sarcina unor nespecialiști?
Dar ce ne facem cu rata analfabetismului funcțional, care va sări curînd de 50%? Se pare că nu există un plan, pe cei din minister nu-i doare nici în cot și cheltuim bani mulți cu educația ca să scoatem din școli niște viitori șomeri; sau mai rău: pe viitorii infractori. Dacă nu știi nimic și nu ai de unde lua bani pentru pîinea zilnică, atunci ajungi delincvent și viitor pușcăriaș.
Asta e România (prost-)educată a celui ce a pierdut recent două case ,,cîștigate cinstit”!
Că tot am amintit de penitenciare, pe la cei din închisori cine mai trece să le asculte durerile?
Cu televiziunea e nenorocire. E plină de pornografie, de violență, de promovarea perversiunilor de tot felul (numite pompos drepturi ale comunității LGBTQIA+), de anti-modele și de prostituate și de șmecheri (de doi bani, sub aspect moral).
Azi, dacă faci videochat, ești model. Nu, tot prostituat(ă) te numești, că ești fată sau băiat.
În politică, e mai rău ca pe centură. (Tot așa și-n presă, e plină de oameni ce se vînd, îndeosebi în presa progresistă.) Se cumpără candidaturi și locuri eligibile, se falsifică semnături pentru a putea candida ,,niște oameni cinstiți, niște patrioți autentici”…
Cînd ai de ales între Simion, Ciucă, Ciolacu, Geoană, Lasconi (restul sunt procentual, oricum, foarte jos), te apucă deznădejdea. Nici Șoșoacă, eliminată într-un mod mîrșav, nu era de votat.
Doamne, scoate-ne, de merităm, din mocirla în care singuri ne-am vîrît!


Vă recomand și:


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns