Mihai Tîrnoveanu: Onoarea cuvântului meu este fapta mea de până acum

Mihai Tîrnoveanu

Onoarea cuvântului meu este fapta mea de până acum. Am reușit să unesc oameni, organizații și publicații din întreaga țară de 10 ani încoace în jurul cauzei naționale a românilor din Covasna și Harghita. Candidez ca independent la Camera Deputaților din partea jud. Covasna și sunt acest om: născut 16 noiembrie 1972. Studii, profesie: absolvent al facultății de stomatologie din cadrul UMF Târgu-Mureș, în prezent medic stomatolog în Brașov.

În perioada studenției am condus Grupul Horea, organizând conferințe pe teme istorice și religioase cu Părintele Ioan Iovan, Starețul Mănăstirii Recea din Mureș, precum și manifestări cultural-patriotice în rândul studenților mureșeni.

Începând cu anul 2014- implicare activă în susținerea identității românești din Covasna, Harghita și Mureș desfășurând acțiuni culturale, patriotice și de binefacere sub titulatura de ,,Români pentru Români”. Prima acțiune semnificativă în acest sens are loc de Floriile anului 2015 când prin contribuțiile a zeci de români din țară, a Protopiatului Ortodox Brașov si Asociației Neamunit se donează Paraclisului Ortodox și școlii cu predare în limba română din satul Doboi, jud. Harghita, o centrală termică cu toate accesoriile necesare, precum și câteva zeci de pachete cu alimente de bază respectivei comunității românești.

Activități similare de binefacere se desfășoară și în următorii ani, constând în donarea de mii de kg. de alimente de bază familiilor nevoiașe din Covasna și Harghita, inclusiv orfelinatului din Odorheiu-Secuiesc și Căminului de bătrâni din Hăghig.

În octombrie 2015 inițiez și organizez acțiunea ,,1000 de steaguri tricolore pentru Covasna și Harghita”. Anunț pe rețelele de socializare că 500 dintre ele vor fi dăruite românilor din Târgu-Secuiesc și împrejurimi care vor participa la manifestările de 1 Decembrie.

La Târgu Secuiesc se aduna astfel de Ziua Națională un număr record de participanți, peste 1000 de oameni din întreag județul Covasna, dar și numeroși români din București, Iași, Brașov, Bacău, Ploiești, Făgăraș, în spirit de solidaritate cu frații lor din Inima Țării. Cu acest prilej are loc o tentativă de atac terorist organizată de gruparea extremista maghiară 64 de comitate. Cei doi lideri ai HVIM au fost arestați în dimineața zilei de 1 Decembrie 2015, fiind ulterior condamnați pentru acte de terorism.

Înființez în toamna anului 2016 Asociația Calea Neamului, având același obiectiv de a întări identitatea națională din Transilvania.

De 1 Decembrie 2016 Asociația Calea Neamului organizează acțiunea ,,1000 de icoane ortodoxe pentru Harghita și Covasna”, adunând de la românii din întreaga Țară, precum și de la mănăstiri și biserici peste 1500 de icoane.

Sfintele icoane au fost dăruite participanților la manifestările prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei si de Ziua Națională din 10 localități ale Covasnei și Harghitei, inclusiv la Târgu Secuiesc și Sfântu-Gheorghe.

De 1 Decembrie 2017 Asociația Calea Neamului organizează împreună cu Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al doilea marș prin centrul orașului Târgu-Secuiesc cu o participare la fel de numeroasă ca in 2015, pentru a transmite mesajul că românii nu s-au lăsat intimidați de tentativa de atentat terorist.

Asociatia Calea Neamului organizează în vara anului 2017 prima șezătoare a românilor din Covasna și Harghita la București, în cadrul Muzeului Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, cu participarea a peste 200 de români din cele mai reprezentative localități ale celor două județe. Cu acest prilej dăruim Bisericii Sfântul Gheorghe Nou Troița Românilor din Covasna și Harghita, ca mărturie a continuității milenare creștin-ortodoxe din Arcul Intracarpatic.

În anul vara anului 2018 Calea Neamului împreună cu Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș organizează Marșul pentru Limba Română la București, împotriva proiectului de lege al Codului Administrativ elaborat de UDMR, aflat la guvernare, prin care utilizarea limbii maghiare era extinsă de la nivel local, la nivel central, în prefecturi și deconcentrate. In opinia noastră, limba maghiară ar fi devenit astfel a doua limbă oficială în statul român. Marșul a întrunit peste 3000 de participanți, manifestația fiind sprijinită de zeci de asociații patriotice, printre care Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Asociația Neamunit și Acțiunea 2012.

Ca urmare a marșului desfășurat între Piața Constituției și Palatul Cotroceni, proiectul a fost contestat la CCR de un grup de parlamentari și de Președenția României, fiind respins în cele din urmă de Curtea Constituțională, exact cu argumentele elaborate de noi, anume încălcarea articolelor din Constituția României.

De 1 Decembrie 2018 Asociația Calea Neamului, împreună cu Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe organizează primul marș aniversar de Ziua Națională în municipiul Odorheiu-Secuiesc, donând cu acest prilej Orfelinatului Casa Sfântu Iosif din localitate, alimente de bază, cărți de literatură pentru copii, precum și bani pentru plata facturilor din perioada iernii.

În paralel, continuă acțiunile de sprijinire a învățământului în limba română, prin concursuri de istorie cu premii în bani, cărți si tablete de ultimă generație, organizate la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe precum și la secțiile cu predare în limba română din Târgu-Secuiesc. Se acordă din partea Asociației Calea Neamului premii de sfârșit de an școlar elevilor din Ozun, Ojdula, Chichiș, Zăbala, Zagon, Marcus (copiilor de la mănăstire), Păpăuți, Târgu-Secuiesc.

În primăvara anului 2019 încep pe rețelele de socializare campania de susținere a parcelei românești construită de Primăria Orașului Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, reprezentată prin 52 de cruci din beton ridicate în memoria eroilor armatei române din Primul Război Mondial si prin Monumentul dedicat tuturor ostașilor căzuți în lupte.

Asociația Calea Neamului împreună cu Frăția Ortodoxă și Primăria Orașului Dărmănești, organizează Ziua Eroilor la Valea Uzului de Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019, cu participarea unui sobor de preoți condus de Părintele Amfilohie Brânză și a mii de români din împrejurimi și întreaga țară. Organizează mai apoi în fiecare an manifestări omagiale în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, cu ocazia Zilei Eroilor si a Zilei Armatei.

24 ianuarie, 2020- Ziua Principatelor Române, organizarea unui eveniment unic la Sfântu-Gheorghe, împreună cu primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, anume desfășurarea ,,Jocului ursului” cu o participare masivă a cetelor de urși de pe Valea Uzului și a Trotușului din Moldova, cuprinzând 300 de ursari și toboșari. Am considerat această manifestare ca fiind un semnal de unitate în Duhul tradițiilor românești de pe ambele versante ale Carpaților, la ea participând în mod simbolic și ansambluri de Călușari reprezentând Țara Românească.

4 iunie 2020- organizarea primului marș aniversar al Tratatului de la Trianon, la Sfântu-Gheorghe, cu participarea a sute de români din Covasna și din celelalte colțuri ale țării.

Din 1 octombrie 2020, de Acoperământul Maicii Domnului, Asociația Calea Neamului desfășoară un program de burse destinat elevilor din unitățile de învățământ cu predare în limba română din Covasna, Harghita, Mureș și Satu-Mare. Programul este în parteneriat cu Grupul ,,Grai Străbun”, având ca parteneri media publicațiile ActiveNews, Cuvântul liber din Târgu-Mureș, Buletin de Carei și Mesagerul de Covasna. Bursele însumează 1500 lei pe an pentru fiecare copil, în prezent având înscriși 70 de elevi din familii nevoiașe, cu rezultate bune la învățătură.

În perioada pandemiei de Covid 19, Asociația Calea Neamului a protestat împotriva restricțiilor aberante și a impunerii certificatului verde, implicit împotriva obligativității vaccinării împreună cu sute de oameni din Brașov si Covasna la toate marile manifestații din București.

Organizare de proteste la Sibiu împotriva ridicării statuii baronului Samuel Brukenthal, considerând-o ca fiind ofensatoare la adresa memoriei martirilor Horea, Cloșca și Crișan.

Organizare de pelerinaje cu sute de oameni din Covasna la Mănăstirea Petru Vodă, ctitoria Părintelui Justin Pârvu, la Putna și la mormântul Parintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, dar și în parohiile cu un număr mic de enoriași ortodocși din Covasna, cum ar fi Baraolt, Vârghiș, Doboșeni, Herculian, cu scopul de a ajuta aceste parohii și a trage un semnal de alarmă pentru opinia publică din țară, privitor la reducerea dramatică a numărului de români din zonele respective.

Participare la protestele împotriva demolării statuii lui Mircea Vulcănescu din București și a schimbări denumirii liceului ,,Mircea Vulcănescu”.

Participare la comemorările de la Târgu-Ocna dedicate Sfântului Închisorilor Valeriu Gafencu.

Organizare împreună cu Asociația Avram Iancu și Comunitatea Identitară la marșuri de comemorare la Cluj-Napoca în memoria victimelor Dictatului de Viena.

În 15 martie 2021, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, arborez pe un stâlp din centrul orașului Sfântu-Gheorghe, unde se aflau ilegal steagurile Ungariei, Tricolorul românesc, cu ajutorul lui Gheorghe Samoilă din Covasna. Am comunicat în același timp pe rețelele de socializare că anul viitor voi organiza echipe care vor înălța Tricolorul Românesc pe toată raza localității respective în locurile unde se află steagurile Ungariei. După acest eveniment, primăriile conduse de UDMR din județul Covasna au renunțat la afișarea steagurilor Ungariei, întrerupând acest lucru după 31 de ani.

În vara anului 2022 afișez bannerul cu textul ,,Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!” în timpul discursului premierului Ungariei, Viktor Orban, de la Universitatea de Vară Băile Tușnad, protestând astfel în mijlocul a câtorva mii de maghiari împotriva demersurilor iredentiste și declarațiilor prim-ministrului Ungariei, împotriva Constituției României.

Participare la protestele împotriva vizitei neoficiale în România a președintei Ungariei, Katalin Novak, la Carei, prilejuită de inaugurarea statuii autorului imnului Ungariei, ridicată în centrul orașului. După acest eveniment, președintele Ungariei a renunțat să mai participe la manifestări publice în România.

Organizare proteste împreună cu alte asociații împotriva mutării statuii Eroului Național Avram Iancu din centrul orașului Turda.

Desfășurare campanie de strângere de semnături pentru introducerea în programa educațională a ,,Istoriei Românilor” ca obiect de studiu distinct, cu acest cu acest nume si conținut explicit.

Iulie 2023, ridicarea de către Asociația Calea Neamului si Frăția Ortodoxă, a celor 150 cruci din lemn, în memoria Eroilor Armatei Române, la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, în locul crucilor de beton demolate în urma procesului câștigat de către serviciul juridic al UDMR, după 4 ani de procese. Am considerat că este o datorie sacră să nu lăsăm batjocorită jerfa eroilor noștri care cu sângele lor au făcut România Mare.

Organizare de proteste la București împotriva paradelor LGBT, desfășurate ostentativ în zilele sărbătorilor creștin-ortodoxe, de Sfânta Paraschiva și de Sfintii Apostoli Petru și Pavel, militând totodată de-a lungul timpului împotriva introducerii educației LGBT în scoli.

Organizare comună Asociația Calea Neamului si Fundația Vatra Neamului de cenacluri cultural-patriotice de cântec și cuvânt românesc.

Organizarea celei de a doua Șezători a românilor din Covasna, Harghita și Mureș la București, octombrie 2024, împreună cu Asociația Calea Neamului si Forumul Civic.

Toate demersurile mele personale și ale Asociației Calea Neamului, pe care o conduc, desfășurate din timpul studenției și până în prezent se înscriu pe Linia Neamului Românesc, a Bisericii Ortodoxe Române și se rezumă la ceea ce bine spunea Mihai Eminescu: ,,Sprijinirea după puteri, a oricărui scop și întreprinderi românesti”.

CMF14240073

Mihai Tîrnoveanu


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns