Dialog cu un cititor – fragment

Redactor: Ce are atât de educativ disciplina pe care o predaţi domnule X? Cu cât a contribuit filozofia antică, scolastica şi cultura iluministă la dezvoltarea societăţii? Ce impact a avut asupra “spiritului” o ideologie marxistă sau capitalistă în ultimele două secole de experienţe socialiste sau democratice? N-aţi înţeles nici până acum că raţiunea nu te ajută cu nimic în socializarea cu orice tip de individ, fie el de orice apartenenţă religioasă? Sunt două sute de ani de ateism sau agnosticism de care s-au plictisit până şi intelectualii, nu mai vorbim de restul populaţiei. E o atitudine vetustă, perimată, fără randament. Nu va mai chinuiţi să ne convingeţi, pentru că de două mii de ani, dragostea oamenilor faţă de Creator nu poate fi învinsă cu texte din filozofia orientală, străină de cultură europeană. Teologia (şi nu Religia – cum greşit au numit-o agnosticii) este unica ştiinţa care pune mai presus de toate esenţa divină creată a omului decât raţiunea necesară doar pentru a înţelege mesajul existenţei umane. Să nu uitaţi că preocupările culturii budhiste pe care o consideraţi superioare erau de natură spirituală (teologică).

Cititor: …aveţi telefon mobil?… se pare că vă bucuraţi de calculatoare şi internet. Se pare că aţi citit şi câteva cărţi. Toate astea sunt realizările creatorului… asta susţineţi. Pentru mine toate astea sunt realizările celor care s-au gândit că se poate… Dacă vorbim de esenţa vieţii… cred că nu se poate generaliza răspunsul, iar religia chiar asta face. era un citat “Ce e haos pentru muşca e normalitate pentru păianjen.” cam aşa văd eu viaţa. Aşa cum pentru dumneavoastră materia pe care o predau e nesemnificativă, la fel pentru mine lumea ar fi infinit mai bună fără religie.

Redactor: Dacă îi consideraţi Dumnezei pe aceeia nu contează câte cărţi aţi citit, ci că n-aţi priceput că sunteţi doar o materie vie perisabilă. Internetul îl folosim doar pentru a ţine piept unui sistem tehnologic actual oponent răspândirii unei culturi spirituale… Ar fi penibil să spunem că Dumnezeu nu sprijină ştiinţa atât timp cât ştiinţa avansează… şi Dumnezeu e cel care îngăduie tot. Ar fi total ilogic să nu credeţi asta. Eu cred că Dumnezeu există individual pentru fiecare Om, practic fiecare om şi-a creater: Orizontul cunoaşterii oricărui mare savant este întocmai ca un cerc de dimensiuni finite. Şi nimic mai mult….. Ce e dincolo de linia cercului este Dumnezeu… Și acel Dumnezeu nu poate fi cunoscut decât prin teologie. Toate celelalte sunt utile dar nu absolut necesare….

9 decembrie 2014


  • Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
  • Apărăm Credința și Patria. Susținem Monarhia, Familia, Cultura, Tradiția și Viața de la concepție la moartea naturală.

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Presă cu frică de Dumnezeu

Lasă un răspuns