Prefectura Târgu Jiu / Foto: magazincritic.ro

 Vineri, 3 ianuarie

   Alături de „mesajul de Anul Nou adresat întregului popor, la posturile de radio și televiziune de tovarășul Nicolae Ceaușescu” , știri legate de fastuosul revelion care tocmai trecuse, dar și câteva informații despre mine, șantiere și termocentrale. Nu poate lipsi, bineînțeles, celebrul „ colind” pe care îl regăsim an de an, pe aceeași pagină. De această dată este un „Colind de pace”, semnat de Ion Sanda și sună cam așa:

   „Vin colindătorii pe poteci de nea

    Ca-n străbune datini iarna să ne-o are

  Lînga prispa țării mai aprind o stea

  Și înalță-un cîntec dulce de urare.

  Grîul blînd revarsă raze-n univers,

  Pîinea în cuptoare rumenă se coace

  Vin colindătorii să rostească-n vers

  Un colind de viață, un colind de pace.”

Probabil atâta timp cât poeziile aceste nu au nimic rău de spus la adresa regimului ori a conducătorului nu contează dacă au vreun înțeles ori nu, dacă trezeau ceva în sufletul celor care le citeau..

 Sâmbătă, 4 ianuarie

Regăsim aici un articol intitulat „1986-An Internațional al Păcii”, aparținând lui Ștefan Nicolae. Autorul vorbește despre faptul că „Adunarea Generală a O.N.U. a hotărât în ședința plenară din 24 octombrie 1985, să proclame 1985 An Internațional al Păcii, pe baza unei revoluții” la care a luat parte și România. Probabil în concepția acestui gazetar R.S.R. a avut cel mai important rol în luarea acestei decizii. Aflăm din ziarul publicat duminică, 5 ianuarie, de pe cea de-a doua pagină, că actorul Florin Piersic ne-a vizitat frumosul județ, la plecare rostind următoarele: „Voi veni totdeauna pe aceste meleaguri, cu un sentiment deosebit de stimă și respect pentru publicul gorjean”. Lângă acest articol observăm o serie de poeme cu ocazia „Cenaclului Mihai Eminescu”, dintre care:

„Patria

Deasupra mirosului de pîine caldă se află

Și toate horele noastre sînt încinse de Ea

Deasupra iubirilor toate se află

Iar deasupra ei- steagul ne-ngenuncheat

Al nemuririi

Flacără mîngîind etern

Amintirile, dorurile și visele noastre”.

                                                     Vasile Ponea

 

     Prima pagină a cotidianului de miercuri, 8 ianuari 1986, reprezintă un omagiu adus Elenei Ceaușescu, cu ocazia aniversării zilei de naștere. Ne este relatată chiar și scrisoarea adresată acesteia de către Comitetul Politic Executiv al C.C. al P.C.R. care-i urează ani mulți la cârma țării. Din articolul intitulat „Telegrame externe”, aflăm că  în Grecia a apărut volumul „Cercetări în chimia și tehnologia polimerilor” de ” academician doctor inginer” Elena Ceaușescu. Am avut așadar la cârma țării o „ personalitate eminentă” și nu am știut profita de acest lucru.

   În paginile ziarelor publicate următoarele zile aflăm informații referitoare la ședințele Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R., date referitoare la „acțiunile eficiente pentru optimizarea transportului auto, ori despre Campania agricolă de primăvară, acestea din urmă începând cu sfârșitul lunii martie.

Cotidianul de joi, 27 martie ne aduce la cunoștință că „Șapte întreprinderi tîrgujiene și-au îndeplinit planul trimestrial și faptul că, campania de primăvară s-a desfășurat exemplar în județul nostruși că fiecare cetățean este „un gospodar de frunte!”.  Avem aici și un articol legar de întreprinderea I.T.U.C. Rovinari, de unde aflăm faptul că a fost pusă în funcțiune o nouă capacitate de producție, și anume: instalația de reșapat anvelope. Pe cea de-a patra pagină avem prezentată declarația Agenției Române de Presă „Agerpres”, în legătură cu atacarea de către flota a VI-a americană a unor obiective de pe teritoriul Libiei.

                          Sâmbătă, 29 martie

Regăsim date cu privire la „Plenara Consiliului Național al Frontului Democreției și Unității Socialiste” care a avut loc în Capitală , sub președinția tovarășului Nicolae Ceaușescu. Pe lângă aceasta regăsim un articol din care aflăm că „în întîmpinarea gloriosului jubileu”, ieșim, potrivit lui Gheorghe Cuteanu, cu „o producție suplimentară de 10000 tone cărbune și 0,5 milioane lei economii”.

 Monica Ciobanu


MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Lasă un răspuns