Un ultim tren…Trenul libertăţii noastre depline, al împlinirii speranţelor într-o lume mai bună, pentru noi toţii şi pentru generaţiile care vin.Trenul speranţei de mai bine…!!! Societatea românească, se afla într-o continuă aşteptare, de 25 de ani şi unde au trecut prin Gara noastră tot felul de garnituri marfare, personale, accelerate şi cele de super viteza, însă nici unul nu a oprit….!!! Trenul UE…trenul Nato….trenul prezidenţial, trenul regal…etc!!! Dar pentru noi aceste trenuri nu au staţie aici!

O imensă gară arată acum societatea românească cu săli de aşteptare supra aglomerate, urât mirositoare, cu peroane murdare şi pavajul spart, invadate de copii ai străzii, aurolaci şi câini vagabonti…!!! Nimeni nu mişca un deget aici, plictiseala şi dezinteres, toată suflarea aşteaptă miraculosul tren, care va opri şi ne va scoate pe toţi din această mizerie cruntă şi stare apatică.

    Dar, trenul nostru n-a sosit….!!!

Ieşind din zona prozei uşor satirică şi de poveste, trebuie să coborâm cu picioarele pe pământ. Aşteptarea într-o schimbare de mai bine încă nu venit, în ciuda faptului că se aştepta de 25 de ani. Singurii profitori şi plini de “schimbări” sunt doar cei pironiţi în scaunele lor de politicieni, de aleşi ai neamului, de numiţi în funcţii politice. Mai marii puterii sunt întotdeauna în schimbare, de la o funcţie la alta de la un partid la altul, dintr-o guvernare într-alta…etc! În rest, noi toţi, populaţia sărăcită şi îndobitocita de valuri întregi de emisiuni pline de obscenităţi şi vulgarisme, de ştiri fatidice cu întâmplări şocante, de reclame la orice cu preţuri de vis, aşteptăm, aşteptăm…!!!

Răbdarea romanului este proverbială şi o adevărată mană cerească pentru profitorii politicieni. Ei ştiu acest lucru şi menţin această stare de fapt cu deosebită plăcere. E şi normal, la salariile lor, la comisioanele şi spăgile primite, ne cântă aceeaşi poveste a stării de tranziţie şi de aşteptare….!! S-au înscenat şi scenarii privind anihilarea corupţiei, privind creşterea nivelului de trai, s-au jocul de-a Justiţia cu interlopii ţării,…etc!
De fapt nici noi nu ne dăm seama şi nici interesul, dar acest ultim tren nu vine de niciunde, EL , trenul speranţei noastre se formează de aici din gara noastră. Noi toţi trebuie să ne unim şi să-l formăm să-l ansamblăm, din vagoane vechi dar funcţionale, cu oamenii de nădejde şi curajoşi dar mai ales trebuie să se învingă inerţia şi piedicile puse de şefii politici ai “Gării”.

Mereu m-am întrebat şi vă întreb şi eu la rândul meu: Ce s-ar fi ales din România de astăzi, dacă marii noştri eroi şi conducători ai neamului nostru de la triburile Dacice şi până la România modernă, de la Burebista, Decebal, la Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Alexandru Ioan Cuza….etc. ce s-ar fi întâmplat dacă toţi aceşti mari oameni de stat ai istoriei noastre ar fi stat apatici şi plictisiţi, cu mâinile în sân, să vină ‘’Cineva’’ să-i salveze din ghearele duşmanilor şi trădătorilor de ţară????!!!! Ce s-ar fi întâmplat cu noi ca şi popor, ca şi ţara?? Am mai fi existat acum ca şi România modernă, ca şi stat între granitile noastre??? Cred cu siguranţă că Nu!! Nu am fi fost un popor de sine stătător, vorbitor de această frumoasă limba, având o atât de frumoasă istorie de care, îmi rezerv dreptul de a spune că, suntem total indiferenţi…!!!!!

S-ar fi ales praful de toate acestea!! Mai puternică şi mai vie era opoziţia, dizidenţa şi rezistenţa ati-comunistă în vechiul sistem politic decât acum!!! Evident că vor veni cârcotaşii şi vor comenta aceste afirmaţii…cum că datele istorice s-au schimbat, că omenirea a evoluat şi că nu putem să ne întoarcem la acele acţiuni de forţă, mai ales!!! Înţeleg dragi Tovarăşi. Vă înţeleg suspiciunea şi inerţia. E mult mai simplu să stai la TV şi pe net şi să aştepţi să vină un tren salvator şi unde oricum ve-ţi găsi un loc şi voi!!! E mult mai uşor să critici şi să comentezi la o bere cu colegii şi prietenii, faptele de corupţie ale alesiilor neamului, delapidările de milioane de euro, gândind că şi tu poţi face la fel, intrând într-un partid şi/sau, mai simplu, susţinând politic pe tatăl, unchiul, nasul, cumătrul sau doar pe vecinul de bloc ştiind că la o adică vei căpăta o feliuţă din tort sau măcar câteva firimituri de la masa Oligarhilor, aproape fără nici un efort….!!! E normal ca vremurile să se schimbe, dar năravurile omenirii au rămas la fel şi minciuna şi ipocrizia, avariţia şi trădarea,(trădarea de neam şi ţară) etc….!!!!
E mult mai simplu şi mai uşor să spui ”Capul ,plecat sabia nu-l taie” să stai în băncuţa ta, aşteptând cuminte trenul schimbării, decât să pui tu însuţi umărul la construirea acestui tren ….!!!! Da! Dar capul plecat, mai înseamnă şi sclavie, supuşenie, complicitate!!!!

Să ne reamintim, cum, din an în an, protestele şi mitingurile anti-guvernamentale şi apoi anti-sistem, sau redus treptat până la dispariţia lor totală…!!!! Prin urmare o ţară, o naţiune, fără proteste şi fără mitinguri, este catalogată o ţară stabilă şi în plin progres….O ţară asociată cu cele mai mari civilizaţii şi democraţii ale lumii, ca şi Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveţia…!!!! Aşa se laudă în plan extern, oligarhii politicieni…Totul este sub Kontrol, este linişte şi pace socială, se poate fura în linişte…!!!!! Şi aşa şi este!! DE CE, acceptăm să trăim astfel???De ce acceptăm să fim furaţi şi jefuiţi de acest tip de sistem??? De ce acceptăm zilnic umilinti?? De ce acceptăm să trăim într-o societate anormală??? DE CE????? O întrebare simplă!!!

Dar, pentru toţi aceia care mai aşteaptă răbdători trenul schimbării, vă pot spune de pe acum, că trenul are o întârziere de încă 25 de ani. Cam tot atât cât ar mai avea generaţia lui Ponta, lupii cei tineri din politica românească, să iasă la pensie !!!!!!
Voi cât timp mai puteţi răbda???!!!!

Autor: Viorel Sandu

Lasă un răspuns